Suomen Luustoliitto

Monesko luusto sinulla on? Luusto uusiutuu koko eliniän ajan. 10-12 vuoden välein sinulla on uusi luusto. Luustoliiton tehtävänä on kertoa ihmisille luustosta ja miten siitä pidetään huolta. Olemme myös luuston haurastumista osteoporoosia sairastavien potilasjärjestö. Terve luu kestää arjen kolhut ja kompuroinnit. Jos luu murtuu, voi kyseessä olla osteoporoosi. Sitä sairastaa 400 000 suomalaista ja se aiheuttaa vuosittain jopa 40 000 murtumaa. Osteoporoosiin voi sairastua iästä tai sukupuolesta riippumatta. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi moni sairaus, tila tai lääkehoito.

Jäsenyhdistyksiemme tärkein yksittäinen toimintamuoto on liikunta. Osteoporoosia sairastaville liikunta on välttämätön osa sairauden omahoitoa ja liikunnassa on tärkeää huomioida sairauden aiheuttamat haasteet. Liikunta ylläpitää luun vahvuutta aikuisilla ja hidastaa luun menetystä ikääntyvillä. Liikunnan avulla voidaan lisäksi kehittää lihasvoimaa, tasapainoa, ketteryyttä ja liikkumisvarmuutta. Näin ehkäistään kaatumistapaturmia – ja samalla murtumia.

Suosituimpina jäsenyhdistysten liikuntamuotoina ovat kuntosali ja erilaiset jumpat, kuten tasapainojumppa. Tarjolla on myös tanssia, vesiliikuntaa ja vaikkapa kävelyä.

Lue lisää liikunnan vaikutuksista luustoon Luustoliiton sivustolta.

Lue lisää osteoporoosin omahoidosta liikunnalla Luustoliiton sivustolta.

Tutustu Luustoliiton Ehkäistään kaatumiset liikunnalla (EKLI) -hankkeeseen.


Liikunnan yhteyshenkilö

Eerika Tiirikainen

liikuntasuunnittelija

Köydenpunojankatu 8 G, 00180 Helsinki

050 543 0213

eerika.tiirikainen(a)luustoliitto.fi

Luustoliiton verkkosivusto