Tarkkuussuunnistus sopii kaikille

28.3.2019

Tuomo Markelin aikoo osallistua toukokuussa FinTrailO 2019 -tapahtumaan. FinTrailO on Suomen suurin vuotuinen
tarkkuussuunnistustapahtuma, joka on tänä vuonna Porvoossa ja Tampereella. Kuvaaja: Pertti Hartman
Tuomo Markelin aikoo osallistua toukokuussa FinTrailO 2019 -tapahtumaan. FinTrailO on Suomen suurin vuotuinen tarkkuussuunnistustapahtuma, joka on tänä vuonna Porvoossa ja Tampereella. Kuvaaja: Pertti Hartman
Tuomo Markelin. Kuva: Tupu Sammaljärvi
Tuomo Markelin. Kuva: Tupu Sammaljärvi
Kuva: Suomen Suunnistusliitto
Kuva: Suomen Suunnistusliitto
Suomi on tällä hetkellä tarkkuussuunnistuksen johtava maa. Kansainvälinen suunnistusliitto valitsi Suomen Pinja Mäkisen vuoden tarkkuussuunnistajaksi
muutama vuosi sitten. 
Kuva: Suomen Suunnistusliitto
Suomi on tällä hetkellä tarkkuussuunnistuksen johtava maa. Kansainvälinen suunnistusliitto valitsi Suomen Pinja Mäkisen vuoden tarkkuussuunnistajaksi muutama vuosi sitten. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Tarkkuussuunnistus on Suomessa vielä pieni ja vähän tunnettu laji. Pienellä porukalla on kuitenkin päästy jo maailman huipulle.

Helsinkiläinen Tuomo Markelin on harrastanut lajia yli kymmenen vuotta.

– Tarkkuussuunnistus on minulle mieluisa laji. Pyörätuoli rajoittaa liikunta- ja urheilulajin valintaa aika merkittävästi. Tätä voi kuitenkin harrastaa pyörätuolilla liikkuvakin, Markelin sanoo.

Tarkkuussuunnistus poikkeaa perinteisestä suunnistuksessa juuri fyysisyydessä. Lajissa ei mennä metsään eikä juosta. Se mahdollistaa, että lajia voi harrastaa liikkumistapaan katsomatta. Tehtävät ratkotaan kulkuväylältä, ja suunnistusreitti on selvillä valmiiksi eikä siltä saa poiketa. 

Markelin kertoo, ettei ole ennen tarkkuussuunnistusta harrastanut perinteistä suunnistusta.

– Joskus pienenä vähän vaelsin ja opin lukemaan karttaa sen verran, etten eksynyt.

Tarkkuussuunnistuksen aloittaminen ei siis edellytä merkittäviä suunnistustaitoja. Laji on itse asiassa siitä erikoinen, että siihen tutustutaan parhaiten osallistumalla kilpailuihin.

– Harrastukseen mennään mukaan kilpailun kautta. Olisikin tylsää lähteä ensin opettelemaan ulkoa karttamerkkejä. Paljon luontevampaa on päästä lajiin sisälle kysymällä muilta neuvoja ja ymmärtämällä aidossa tilanteessa, mitä pitää opetella.

Tuomo Markelin sanoo, että harrastamista ei oikeastaan erota kilpailemisesta muu kuin se, että kilpailussa jaetaan palkintoja. Jälkipeli on aina tärkeä osa kilpailua:

– Ovat ihan legendaarisia ne keskustelut, kun käydään kilpailujen jälkeen: Oliko esimerkiksi lippu metrin liikaa vasemmalla vai oikealla?

 

Päättelykyky koetuksella

 

Tuomo Markelin sanoo olleensa aina ulkoilmaihminen. Tarkkuussuunnistuksen harrastaminen poistaa tekosyyt – kuten huono ilma – olla lähtemättä liikkeelle. Kallistakaan harrastaminen ei ole:

– Tarkkuussuunnistus ei ole välineurheilulaji: kompassi ja hyvät ulkoiluvaatteet riittävät. Kilpailuihin matkustaminen tietysti aiheuttaa kustannuksia, erityisesti kilpailumatkat ulkomaille.

Reilut kymmenen vuotta tarkkuussuunnistusta harrastanut Markelin kertoo, että laji on kuin sudokua luonnossa.

– Se vaatii päättelykykyä. Kisa kestää tyypillisesti pari tuntia. Kun sen ajan ajattelee intensiivisesti, niin kyllä se käy voimille. 

Tehtävien ratkaiseminen onkin lajissa haasteellisinta. Maastossa on yhdestä viiteen lippua, ja tehtävä on kartanluku- ja suunnistustekniikoita hyväksi käyttäen ratkaista, mikä lipuista on kunkin rastiympyrän keskipisteessä. 

Lajia voi harrastaa lähes mihin vuodenaikaan tahansa – kunhan ei ole paljon lunta. Lumi peittää maastomerkit ja hankaloittaa liikkumista. Markelin kertoo olleensa viime vuonna ensimmäistä kertaa tarkkuussuunnistamassa tammikuussa, ja vuoden viimeiset kisat käytiin itsenäisyyspäivänä.

Tarkkuussuunnistus on vienyt Tuomo Markelinin maailmalle kisoihin, mikä on ollut mielenkiintoista. Hän on kuulunut useista EM- ja MM-kisoista mitaleita saaneeseen Suomen maajoukkueeseen.

– Laji lähti Ruotsista 1970-luvun alussa ja tuli Suomeen 1990-luvun puolivälin tienoilla. Laji on hyvin eurooppalainen: kilpailuissa on ollut vain muutama maa Euroopan ulkopuolelta. Suomi on itse asiassa tällä hetkellä paras maa lajissa. Eihän tämä kovin laajalle levinnyt laji ole; mukana kilpailuissa on parikymmentä maata.

Ruotsalaiset suunnittelivat tarkkuussuunnistuksen vammaislajiksi, mutta siitä on Markelinin mukaan tullut yleinen laji. Mukana on sekä käveleviä että pyörätuolilla liikkuvia.

 

Suunnistusseuralta kannattaa kysyä

 

Suomessa lajin harrastajia on satakunta. Iältään he ovat noin 7 – 80-vuotiaita. Miehiä on harrastajissa enemmän kuin naisia. Suunnistajiahan on ympäri maata, mutta tarkkuussuunnistus ei kuulu kaikkien suunnistusseurojen repertuaariin.

– Harrastus on seuravetoista, joten jos laji kiinnostaa, kannattaa selvittää, missä on lähin suunnistusseura ja löytyykö seurasta tarkkuussuunnistuksesta kiinnostuneita. Jos tarkkuussuunnistus ei ole seuran ohjelmassa, voi kysyä, miksi ei ole ja voisiko olla, Tuomo Markelin sanoo.

Suomen Suunnistusliitto on tarkkuussuunnistuksen kattojärjestö. Lajipäällikkö Suunnistusliitossa on Anna Jacobson.

– Lajin harrastajien määrän kasvu on meillä ilman muuta tavoitteena. Haluamme myös tavoittaa soveltavaa liikuntaa kaipaavia henkilöitä entistä paremmin. Laji sopii erinomaisesti kaikin tavoin kulkeville ja antaa kaikille mahdollisuuden liikkua luonnossa mielekkäällä tavalla, Jacobson sanoo. 

 

Tarkkuussuunnistus

  • Suunnistuksen taitolaji, joka mittaa kartanlukutaidon nopeutta ja täsmällisyyttä.
  • Kaikki, katsomatta ikään, sukupuoleen tai liikuntakykyyn, voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa.
  • Ei mitata fyysistä suoritusta vaan laji perustuu päättelytehtäviin.
  • Tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisten kulku-urien varrelle.
  • Tehtävänä on ratkaista annettu tehtävä saadun informaation perusteella.
  • Normaalikilpailun (Preo) radan pituus on noin 1 – 3 kilometriä, ja rata tulee kiertää yleensä 1 – 3 tunnissa. Radalla voi olla myös aikarasteja, joilla aikaa on 30 sekuntia/tehtävä.
  • Toinen kilpailumuoto (Tempo) sisältää vain aikarastityyppisiä tehtäviä.
  • Laji soveltuu yhtä lailla erityisryhmille kuin normaalista suunnistuksesta kiinnostuneille.
  • 4. – 5.5. järjestetään Porvoossa ja Tampereella Suomen suurin vuotuinen tarkkuussuunnistustapahtuma FinTrailO 2019. 

Lähde ja lisätietoa:
www.trailo.fi
www.suunnistusliitto.fi/liitto/suunnistuksen-lajimuodot/tarkkuussuunnistus

 

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä lähimpään suunnistusseuraan.


Teksti: Tupu Sammaljärvi    
Kuvat: Suomen Suunnistusliitto

Liikkujan ääni -juttu on julkaistu Soveli-lehdessä 1/2019.