Esteetön kenttä palvelee kaikkia

23.2.2018

Melissa Mölsä golffaa myös kilpailuissa.
Melissa Mölsä golffaa myös kilpailuissa.

Suomen golfkenttien esteettömyys kohenee HCP Golf ry:n selvityksen mukaan vähitellen. Usein jo pienet muutokset edistävät pelaamisen yhdenvertaisuutta.

− Golfyhteisössä on tilaa kaikenlaisille harrastajille liikkumisen rajoitteisiin katsomatta. Golfkentät ja -seurat ovat onneksi heränneet kehittämään toimintansa tasavertaisuutta, hallituksen puheenjohtaja Veijo Notkola Suomen HCP Golf ry:stä sanoo.

Yhdistys on tehnyt jo kymmenisen vuotta työtä erityisryhmien golfharrastuksen edistämiseksi. Parhaillaan käynnissä on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Esteetön ja yhdenvertainen golfympäristö 2016 − 2018 -hanke.

− Teemme katselmuksia golfkentille ympäri Suomea. Jokaisen käynnin jälkeen toimitamme kentän ylläpitäjälle raportin ja ehdotukset kentän esteettömyyden parantamiseksi, Veijo Notkola kertoo.

Hänen mukaansa varsinaisilla radoilla liikkuminen ja reiältä toiselle siirtyminen onnistuvat erityispelaajiltakin yleensä hyvin golfauton avulla. Tosin jotkut kentät saattavat vaatia lääkärintodistusta ennen kuin sallivat golfauton käytön.

Sen sijaan puutteita on runsaasti kenttien muissa tiloissa: klubirakennuksissa, ravintoloissa, vessoissa, suihkuissa ja niin edelleen.

− Osa golfklubeista on vanhoja kartanorakennuksia, joihin ei kerta kaikkiaan pääse sisään esimerkiksi pyörätuolia käyttäen. Mutta myös uudemmista klubitaloista puuttuu kaiteita, luiskia ja madallettuja pöytätasoja, jotka helpottaisivat erityisryhmien asioimista ja harrastamista.

Notkolan mukaan esteettömyys alkaa itse asiassa jo parkkipaikalta.
− Heti kentälle saapuessa huomaa, miten nämä asiat on huomioitu. Onko pysäköintialueella invaruutuja, ja ovatko ne lähellä ilmoittautumista? Ovatko opasteet kunnossa?
 

Lisää pelivuosia


Veijo Notkola korostaa, että esteettömyyteen satsaaminen on kentille paitsi imagoetu myös järkevää liiketoimintaa. Golfharrastajiin kuuluu yhä enemmän ikääntyneitä, ja esteettömyyden ansiosta he voivat saada useita hyviä pelivuosia lisää.

− Jo muutaman ihmisen vuosijäsenyys tuo kentälle tuhansia euroja. Vaikkapa wc-tilojen muutoskulut esteettömiksi on siis nopeasti kuitattu, jos muokkaukset kas­­vattavat pelaajamäärää.
Notkolan mukaan usein kyse on pienistä korjauksista. Tärkeintä on avata ennakkoluulottomasti silmät erityisryhmien tarpeille.

− Eikä tasavertaisuus ole pois keneltäkään. Päinvastoin, koko kentän ilmapiiri muuttuu yhteisöllisemmäksi ja lämpi­mäm­mäksi, kun kaikenlaiset pelaajat ovat ai­dosti tervetulleita.

Veijo Notkola kertoo itse golfanneensa 1980-luvun alusta saakka. Vuosituhannen vaihteessa hänellä diagnosoitiin etenevä lihassairaus, joka vaikeuttaa liikkumista.

− Haluan rohkaista kaikkia meitä golf­yhteisöön kuuluvia rakentamaan yhdessä uudenlaista lajikulttuuria. Omalle kotikentälle kannattaa lähettää myös suoraan palautetta, jos huomaa esteettömyydessä parannettavaa.

TEKSTI Mari Vehmanen
KUVA Janne Ruotsalainen

Juttu on julkaistu Soveli-lehdessä 1/2018.
 

Lisätietoa kenttien esteettömyyshankkeesta sivulla www.suomenhcpgolf.fi