Mielenterveyden keskusliitto

Tanssi on hyvä lääke myös yksinäisyyteen. Liikuntavastaava Tuula Kaunisto (keskellä) ohjaa TAIMI ry:n jäseniä paritanssin iloiseen maailmaan.
Kuva: Rami Marjamäki

 

Mielenterveyden keskusliiton liikuntatoiminnan tavoitteena on lisätä mielenterveysongelmia kokevien ihmisten omaehtoista liikkumista arjessa ja tarjota siihen erilaisia mahdollisuuksia ja liikuntalajeja. Viikottain jäsenyhdistyksissämme liikkuu n. 1500-2000 ihmistä eri puolilla Suomea.

Liitto kouluttaa jäsenistöstään liikuntavastaavia eli liikunnan vertaisohjaajia, jotka organisvoivat liikuntaa omassa yhdistyksessään. Mielenterveysyhdistyksissä harrastetaankin monipuolisesti mm. vesijumppaa, uintia, kävelyä, salibandya, tanssia, hiihtoretkiä, joogaa, kuntosalilla käyntiä ja erilaisia jumppia. Yhdistysten säännöllisesti kokoontuvat liikuntaryhmät ovat myös hyvä paikka tavata toisia samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja saada elämään uusia ihmissuhteita. 

MTKL:n Askeleita arkeen hanke (2017-2019) aktivoi jäseniä kävelyliikunnan pariin. Hankkeessa on koulutettu paikallisyhdistyksiin kävelykoutseja sekä valmistettu kaksi erilaista kalenteria kävelyliikunnan lisäämiseksi. Askeleita arkeen – kävelykalenteri on 12 viikon kävelyohjelma, joka alkaa hyvin keveillä harjoituksilla. Kalenteri antaa myös vinkkejä, miten omaa arkea voisi aktivoida muutenkin kuin kävelemällä sekä herättää pohtimaan omaa liikkumista ja liikunnan merkitystä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Kävelykalenteri on myös ladattavissa Play-kaupassa Android-puhelimiin ilmaiseksi. Askeleita luontoon kalenteri antaa vinkkejä luonnossa liikkumiseen. Kalenterissa on joka kuukaudelle neljä erilaista luontoon liittyvää tehtävää. Tehtävät on laadittu vuodenaikojen mukaisesti ja kalenterin voi ottaa käyttöön mihin aikaan vuodesta tahansa. Kalenterilla halutaan madaltaa kynnystä lähteä luontoon. Kalenterin tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa tai ryhmässä. Molemmat kalenterit ovat tulostettavissa MTKL:n nettisivulta

 

Valtakunnalliset liikuntapahtumat

 

Vuosittain järjestetään kaksi valtakunnallista liikuntatapahtumaa: keväisin mestaruusturnaus ja elokuussa Kulttuuri- ja yleisurheilupäivät.

Mielenterveyden keskusliitto ry on valtionapukelpoinen liikuntajärjestö. Liikuntatoimintaa suunnittelee ja kehittää MTKL:n hallituksen alainen Liikunta- ja kulttuurityöryhmä. Liikuntatoimintaa organisoi liikunta-asiantuntija. 

 

Liikunnan yhteyshenkilö


Kati Rantonen, liikuntasihteeri
Piippukatu 11, 40100 Jyväskylä
puh. 046 920 6427
kati.rantonen(at)mtkl.fi
www.mtkl.fi