Mielenterveyden keskusliitto

Tanssi on hyvä lääke myös yksinäisyyteen. Liikuntavastaava Tuula Kaunisto (keskellä) ohjaa TAIMI ry:n jäseniä paritanssin iloiseen maailmaan.
Kuva: Rami Marjamäki

 

Mielenterveyden keskusliiton liikuntatoiminnan tavoitteena on saada ihmisiä liikkumaan ja siten edistää heidän psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. MTKL:n jäsenyhdistyksiä on 160 ympäri Suomea ja näissä henkilöjäseniä noin 16 000.

Paikallisyhdistykset järjestävät liikuntaryhmiä lajivalikoiman vaihdellessa kävelystä keilailuun ja vesijumpasta frisbeegofiin. Yhdistysten liikuntaryhmät saavuttavat noin 1500–2000 mielenterveyskuntoutujaa viikottain. Liikuntaa on lisätty myös yhdistysarkeen ja muihin ryhmätoimintoihin esimerkiksi taukojumppien avulla, jotta liikkeelle saataisiin myös ne, jotka eivät liikuntaryhmiin halua osallistua.

MTKL kouluttaa omista jäsenistään vertaisohjaajia, liikuntavastaavia, organisoimaan paikallisyhdistyksien liikuntatoimintaa. Vertaistuki koetaan tärkeäksi myös liikunnassa. Yhdistykset järjestävät  liikuntatapahtumia yhdessä oman alueen muiden yhdistysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tärkeää on, että jäsenet oivaltavat liikunnan ja terveellisten elämäntapojen merkityksen oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja myös omassa kuntoutumisessa.  

Vuonna 2017 otettiin käyttöön Askeleita arkeen -hankkeessa valmistettu kävelykalenteri. Askeleita arkeen on 12 viikon kävelyohjelma, joka auttaa huonokuntoisiakin lisäämään päivittäistä liikuntaa. Ohjelma julkaistiin paperisena kävelykalenterina (tulosta kalenteri tästä  http://mtkl.fi/palvelut/liikunta/askeleita-arkeen/)  elokuussa 2017, ja 11. tammikuuta 2018 alkaen se on ollut ladattavissa myös Android-älypuhelimiin. Mobiilisovellus on suomenkielinen, ja sen voi ladata ilmaiseksi Google Play -kaupasta. Kävelykalenteri antaa myös vinkkejä, miten omaa arkea voisi aktivoida muutenkin kuin kävelemällä sekä herättää pohtimaan omaa liikkumista ja liikunnan merkitystä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.  
 

Valtakunnalliset liikuntatapahtumat

 

Valtakunnalliset liikuntatapahtumat ovat tärkeitä sosiaalisia tapahtumia kokoamaan kentän liikuntaväen yhteen. Toukokuussa järjestettävä Mestaruusturnaus kerää viikonlopun aikana palloilun pariin n. 300–400 osallistujaa. Joukkueet ovat MTKL:n paikallisyhdistysten joukkueita ja muita mielenterveysalan joukkueita. Tänä vuonna turnaus järjestetään 26.–27.5.2018 Kauppi Sports Centerissä Tampereella. Lajeina ovat salibandy ja lentopallo. Turnaus antaa osallistujille motivaatiota harrastaa liikuntaa ympäri vuoden. Liikunnan ja osallistumisen ilo on monelle joukkueelle menestystä tärkeämpää.

Toinen valtakunnallinen liikuntatapahtuma on Kulttuuri- ja yleisurheilupäivät elokuun lopussa. Tapahtumassa kulttuuri- ja liikuntateemat menevät sulassa sovussa koko viikonlopun ajan. Tapahtuma on MTKL:n suurin vuosittainen valtakunnallinen jäsentapahtuma, jonne kokoontuu noin 400 jäsentä kokemaan liikunta- ja kulttuurielämyksiä. Vuonna 2018 tapahtuma järjestetään Kemissä 24.–26.8.2018.   

Mielenterveyden keskusliitto ry on valtionapukelpoinen liikuntajärjestö. Liiton liikuntatoimintaa suunnittelee Liikunta- ja kulttuurityöryhmä.  

 

Liikunnan yhteyshenkilö


Kati Rantonen, liikuntasihteeri
Piippukatu 11, 40100 Jyväskylä
puh. 046 920 6427
kati.rantonen(at)mtkl.fi
www.mtkl.fi

 

Ota yhteyttä