Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori: soveltavassa liikunnassa tapahtunut edistysaskelia

30.3.2021

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori Sporttitalossa.
Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Kuva: Suomen Olympiakomitea / Janina Pitkänen

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mielestä soveltavassa liikunnassa on tapahtunut merkittäviä edistysaskelia. Vapaavuoren mukaan on urheiluseuroja, jotka ovat integroineet soveltavan liikunnan vahvasti perustoimintaansa. Muutenkin liikuntatoimijoiden soveltavan liikunnan osaaminen on lisääntynyt. Positiivisesta kehityksestä huolimatta työtä on edessä vielä paljon.

− Soveltavan liikunnan kohderyhmään kuuluvat ihmiset harrastavat edelleen liikuntaa vähemmän kuin väestö keskimäärin. Kyseessä on erittäin merkittävä ryhmä − noin 15 prosenttia koko kansasta.

Koko Vapaavuoren haastattelu on luettavissa tänään ilmestyvässä Soveltavan liikunnan asiantuntija -lehdessä.

Lue Jan Vapaavuoren koko haastattelu tekstimuodossa tästä ja pdf-muodossa tästä.

Uuden Soveli-lehden teemana vähemmistöjen vähemmistöt

Vähemmistöön kuuluminen ei estä oman liikuntaharrastuksen löytämistä. Uuden Soveli-lehden teemajutussa neljä kahteen vähemmistään kuuluvaa liikkujaa kertoo, miten he ovat löytäneet liikkumisen ilon ja tehneet liikunnasta osan arkeaan. Yhtenä liikkujana on vammaisaktivisti Julianna Brandt.

Toisessa teemajutussa vähemmistöjen yhdenvertaisia liikkumismahdollisuuksia pohtii joukko asiantuntijoita: liikuntatieteiden tohtori ja toinen Eriarvoisuuden kasvot liikunnassa -teoksen toimittajista Kati Kauravaara, monikulttuurisuustyön asiantuntija Eva Rönkkö Eläkeläiset ry:stä ja Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Päivi Armila.

Liikuntavinkki-palstalla tutustumme frisbeegolfiin, ja liikkujan äänen saa tässä numerossa Suomen Nivelyhdistyksen jäsen.

Lehdessä on kaksi uutta palstaa: Yhdistys liikkuu, jonka mukana matkaamme Koillis-Lapin maisemiin reumayhdistyksen vieraiksi.  Soveli 25 vuotta sitten taas palaa siihen, mitä lehtemme edeltäjän Erityisliikunnassa tapahtuu -lehden sivuilla kerrottiin neljännesvuosisata sitten.

Hyviä lukuhetkiä!


Soveli-lehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa. Ilmaiseksi lehden vanhoja numeroita voi lukea Issuu-palvelussa.

Tilaa Soveli-lehti