Sairaudet/vammat & liikunta: miten cp-vamma, mmc, hydrokefalia ja normaalipaineinen hydrokefalia vaikuttavat liikunnan harrastamiseen?

12.5.2022

Pyörätuolilla tanssiva pari esiintymässä. Kumpikin ojentaa vasenta kättään tanssiliikkeeseen. Toinen tanssijoista on tämän jutun Haastateltava Hanna Ihantola.

Miten cp-vamma, mmc, hydrokefalia ja normaalipaineinen hydrokefalia vaikuttavat liikunnan harrastamiseen? Mieli kannattaa pitää avoimena ja lähteä liikkeelle siitä, mikä olisi itselle mieluinen laji, CP-liiton liikuntatoiminnan suunnittelija Hanna Ihantola vinkkaa. Liikunnan soveltamiseen voi löytyä yllättäviäkin ratkaisuja, kun ei etukäteen rajaa mahdollisuuksia toimintakyvyn perusteella.

SoveLin Sairaudet/vammat ja liikunta -haastattelusarjan ensimmäisessä osassa sukelletaan CP-liiton kohderyhmään eli siihen, miten cp-vamma, mmc, hydrokefalia ja normaalipaineinen hydrokefalia vaikuttavat liikunnan mahdollisuuksiin. Haastattelussa CP-liiton liikuntatoiminnan suunnittelija, terveystieteiden maisteri Hanna Ihantola.

Kertoisitko alkuun, millaisia haasteita kunkin sairauden tai vamman erityispiirteet asettavat liikunnalle?

–CP-liiton edustamien liikkujien vammat ja sairaudet (cp-vamma, mmc, hydrokefalia ja normaalipaineinen hydrokefalia) voivat olla hyvin eri asteisia, joten myös se, miten paljon ne vaikuttavat liikkumiseen, vaihtelee. Kuitenkin melkeinpä kaikkia liikuntalajeja voi jotenkin soveltaa kaikille; se, mitkä soveltamisen keinot ovat, riippuu toimintakyvyn asteesta.

Sekä cp-vamma että hydrokefalia voi vaikuttaa tasapainoon.

–Osalla cp-vamma ei näy ulospäin ja kävely on suhteellisen normaalia, osa taas käyttää pyörätuolia tai kävelyn apuvälineitä. On myös heitä, joilla vamma on vaikeampi eli kaikissa raajoissa on lihasjäykkyyttä. Lihasjäykkyys vaikuttaa siihen, mihin liikkeisiin keho venyy vaikkapa voimistelussa.

–Mmc:lle taas tyypillistä on, että kädet toimivat ja käytössä on pyörätuoli, mutta osa henkilöistä, jolla on mmc, myös kävelee.

–Se, mikä kenellekin sopii, on hyvin yksilöllistä. Mmc- ja hydrokefalia-asiantuntijamme sanoi, että hydrokefaliassa ainoa kielletty harrastus on syvänmerensukellus.

Myös normaalipaineisessa hydrokefaliassa liikkumisen haasteet riippuvat kunnosta ja oireista.

–Toisilla liikkuminen ylipäätään on hankalaa eikä tasapaino välttämättä toimi. Normaalipaineista hydrokefaliaa sairastavat ovat usein ikääntyneitä, joten heillä voi olla muitakin toimintakykyyn vaikuttavia diagnooseja.

Voit lukea lisää kustakin vammasta/sairaudesta CP-liiton verkkosivuilta


Liikunnan apuvälineet mahdollistavat harrastamisen monelle

Ihantolan mukaan liikunnan apuvälineistä on hyötyä monelle CP-liiton kohderyhmään kuuluvalle.

–Jos kävely on haastavaa ja tarvitsee arjessa apuvälineitä, tarvitsee niitä myös, kun lähtee liikkumaan. Vaikka arjen apuvälineilläkin on mahdollista lähteä liikkumaan, on tilanne eri, jos puhutaan vaikkapa metsään menemisestä tai luistelusta, mikä ei onnistu tavallisella pyörätuolilla.

–Jos henkilö käyttää arjessa vaikkapa kävelytelinettä, esim. pallopelien harrastamisessa pyörätuolin käyttäminen voi tuoda lisää harrastusmahdollisuuksia. Eli vaikket tarvitsisi kovin paljon apuvälineitä muuten, eri liikuntalajeissa niiden käyttöön ottaminen voi mahdollistaa harrastamisen.

Kun liikkuja, joka ei muuten tarvitse pyörätuolia, alkaa sitä harrastuksessa käyttää, on toki jonkinlainen henkinen kynnys ylitettävänä. Ihantola kuitenkin kannustaa ottamaan rohkeasti käyttöön liikunnan apuvälineitä, sillä se avaa uudella tavalla liikunnan mahdollisuuksia.

–Minulla on tästä myös omakohtaista kokemusta. Aloitin pyörätuolitanssin vuonna 2009 kuultuani fysioterapeutiltani, että heidän lukiossaan joku oli tanssinut pyörätuolilla vanhojen tansseissa. Sitä ennen itsellänikin oli ajatus, että en pysty tekemään tätä, koska minulla on cp-vamma. Minulla oli ollut pidempään kävelyn apuvälineitä käytössä, mutta pyörätuolia olin tarvinnut aiemmin lähinnä pidemmillä matkoilla.

–Siksi kannustankin miettimään ensin, mikä juuri sinun juttusi on, ilman ennakko-oletuksia siitä, mikä olisi mahdollista ja mikä ei, ja sen jälkeen etsitään keino!


Mistä lähteä liikkeelle harrastamisen aloittamisessa?

–Lähtisin siitä liikkeelle, että suosittelisin kaikkia pohtimaan, mikä on itselle mieleinen laji tai liikuntamuoto? Ihantola kommentoi.

–Toisin sanoen ei rajoiteta ajattelua sillä, että ”Voinko tehdä tätä koska olen vammainen” – keinoja on kuitenkin paljon!

Kun kiinnostava laji tai liikuntamuoto on mielessä, seuraava askel on miettiä, miten sen soveltaminen onnistuisi. Kenties apuvälineen tai avustajan kanssa?

–Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja mikä tuntuu itsestä hyvältä. Eri asiantuntijoilta voi myös kysyä vinkkejä esimerkiksi apuvälineistä ja liikuntalajeista. Vastaan mielelläni itsekin kysymyksiin, joten ottakaa vain matalalla kynnyksellä yhteyttä!

Vinkkejä soveltavan liikunnan ammattilaisille?

–Jokaisen toimintakyky on yksilöllinen. Jos kävelee ilman apuvälineitä ja tasapainossa on haasteita, jo se voi auttaa että saa toisella kädellä otettua tukea vaikka seinästä tai kaiteesta. Ryhmäliikunnassa pitäisi olla lupa hidastaa ja tehdä korvaavia liikkeitä. Monesti soveltaminen voi siis olla pienistä asioista kiinni!

–Auttaa jo paljon, kun miettii, miten lajia voisi soveltaa pyörätuolin käyttäjälle tai kävelyn apuvälineitä tarvitsevalle.

Aina ei tarvitse mennä niin päin, että soveltavasti liikkuja sopeutuu muiden tekemiseen.

–Avoimessa ryhmässä, jossa on vammattomia ja vammaisia ihmisiä sekaisin, kaikki voivat pelata vaikka koripalloa pyörätuolissa. Myös istumalentopallossa liikkuja, joka ei pysty käyttämään jalkoja, on samalla viivalla muiden kanssa – hänkin pääsee kunnolla mukaan. Tällaiset lajit ovat varmasti mielenkiintoisia myös vammattomille liikkujille.

Otetaanko soveltavasti liikkujat hyvin huomioon liikuntapalveluissa ja liikkumisen mahdollisuuksissa? Onko jossain parantamisen varaa?

–Erityisesti liikunnan apuvälineiden saatavuus voi olla ongelma. Ne ovat kalliita, joten omaksi ostaminen on haastavaa. Vammaispalvelulain mukaan osittaista korvausta välineisiin voidaan myöntää, mutta myöntämisen säännöt vaihtelevat kuntakohtaisesti. Jossain kunnissa esimerkiksi vaaditaan, että liikkuja on lajissa SM-tasolla.

–Siten vammaispalvelulaki ei oikein tue matalan kynnyksen harrastamista. Toki avustuksia voi hakea muualtakin.

Liikunnan apuvälineitä voi päästä kokeilemaan esimerkiksi eri järjestöjen kokeilutapahtumissa tai koulun liikuntatunneilla. Niitä saa vuokralle Malikkeelta ja Solialta, ja myös joillain kunnilla ja kirjastoilla on vuokraus- tai lainaustoimintaa. Lain mukaan liikuntatuntien apuvälineiden hankkiminen on koulun vastuulla.

–Haluaisin että kunnilla olisi enemmän välineitä vuokrattavana. On tiettyjä kuntia, joissa asia on paremmalla tolalla, mutta monilla ei ole tarjontaa, Ihantola kommentoi.

Tämän jutun lopusta löytyy linkkejä apuvälineiden kokeiluun ja hankkimiseen liittyen.

Ihantolan mukaan soveltavan liikunnan tarjonnassa on myös kuntakohtaisia eroja – eniten mahdollisuuksia on suurissa kaupungeissa. Tavallisissa liikuntaryhmissä ole välttämättä tarpeeksi soveltamisen osaamista, mutta alkuun pääsee avoimella asenteella.

–Lievästi vammaiset ovat monesti liikuntaryhmissä väliinputoajia: he eivät välttämättä koe olevansa omassa ryhmässään vammattomien kanssa, mutta erityisliikunnan ryhmät, joissa muut ovat vaikkapa pyörätuolin käyttäjiä, eivät myöskään tunnu omalta.

–Me CP-liitossa pyrimme kehittelemään heillekin toimintaa ja tietenkin vaikuttamaan siihen, että vaihtoehtoja olisi enemmän.

CP-liitto kutsuu liikkumaan mutta vaikuttaa myös liikkumisen mahdollisuuksiin

Mitä CP-liitto tekee, jotta jokaisella olisi mahdollisuus liikkua? Ihantolan mukaan tekemisessä painottuvat liikuntatapahtumien lisäksi vaikuttamistyö ja monipuoliset materiaalit.

–Paikallisyhdistyksemme järjestävät monipuolista liikuntatoimintaa, lisäksi järjestämme liittona vuosittain joitain valtakunnallisia tapahtumia.

–Tällä hetkellä liikuntatoiminnassa on kehittämisvaihe: keräämme kohderyhmäämme kuuluvien mielipiteitä siitä, mitä toiveita heillä on liikuntatoiminnalle ja kokeilutapahtumille.

Unelmien liikuntaharrastus -kyselyyn toivotaan vastauksia henkilöiltä, joilla on cp-vamma, mmc, hydrokefalia tai normaalipaineinen hydrokefalia, sekä heidän läheisiltään. Vastaajien ei tarvitse olla CP-liiton jäseniä. Kysely on auki 31.5. asti. Vastaa kyselyyn täällä. 

–Myös vaikuttamistyö on meille tärkeää, ja haluaisinkin jatkossa panostaa siihen enemmän. Sen avulla pääsemme vaikuttamaan epäkohtiin ja yhdenvertaisiin liikkumismahdollisuuksiin.

–Rohkaisen kaikkia lähtemään toimintaan mukaan - liiton ja yhdistysten toiminnasta saa liikunnan iloa ja vertaistukea sekä tapaa uusia ihmisiä. Osallistua voi kaikenlaisella toimintakyvyllä.

Hanna Ihantola vinkkaa myös parhaat palat CP-liiton monipuolisista materiaaleista, jotka löytyvät CP-liiton liikunta-sivuilta

  • Soveltavat leikkikortit innostavat koko perheen liikunnallisten leikkien maailmaan. Leikit on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi soveltaa niitä oman toimintakykynsä mukaan.
  • CP-liiton ja Paralympiakomitean Parempaan kuntoon -opas tukee säännöllisen liikunnan aloittamista. Tavoitteena on kannustaa terveelliseen, tasapainoiseen ja aktiiviseen arkeen.
  • CP-liiton soveltavissa liikuntavideoissa jumpataan Amanda Kotajan kanssa. Videoita on 5 kpl. Niillä näytetään kolmeen toimintakykyyn sovellettuna: alkuverryttely, kehonpainojumppa, jumppa kuminauhan tai kepin kanssa, lattiajumppa ja loppuverryttely. Jumpan voit tehdä istuen tai seisten.

Muillakin soveltavan liikunnan toimijoilla on hyviä materiaaleja, joita CP-liitto mielellään vinkkaa eteenpäin.

–Jos minulta kysytään eri lajien harrastusmahdollisuuksista, ohjaan kyselijät monesti Paralympiakomitean löydä oma seura -palveluun. Siellä listataan seuroja, joissa on soveltavan liikunnan ryhmiä tai avoimia ryhmiä, joissa otetaan eri toimintakyvyt huomioon.

 Lopuksi vielä terveisiä alan asiantuntijoille ja soveltavasti liikkujille?

–Kliseistä mutta totta: liikunnan ilo ja liikkumisen mahdollisuus kuuluu kaikille! Soveltaminen lähtee asenteesta ja halusta ottaa kaikki mukaan. Kannustankin kaikkia avoimeen asenteeseen.

–Apuvälineissä ja kaikessa on tiettyjä haasteita, mutta aina löytyy joku ratkaisu. Rohkaisen kaikkia kokeilemaan ja tekemään!

Hanna Ihantolaan saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos on kysymistä tämän jutun aiheisiin tai muuten soveltavaan liikuntaan liittyen:


Hanna Ihantola, suunnittelija, Suomen CP-liitto ry

hanna.ihantola(a)cp-liitto.fi

puh. 044 059 2635


Jutun kuva: Kuvauspalvelu Salopino
Teksti: Anna Lindgren, SoveLi ry


Kaikilla on mahdollisuus liikkua. Miten niin ammattilaiset kuin soveltavasti liikkuvat löytävät kaikki mahdollisuudet? Uudessa Sairaudet/vammat & liikunta -juttusarjassa sukellamme soveltavaan liikuntaan eri sairauksien ja vammojen näkökulmasta.

CP-liiton tavoite on edistää yhdenvertaisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia sekä jäsentemme aktiivista liikkumista. Haluamme, että yhä useammalla henkilöllä, jolla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia, on mahdollisuus liikkua ja harrastaa. https://cp-liitto.fi/ 

CP-liitto on Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestö. SoveLi kokoaa yhteen 20 kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä, jotka edistävät soveltavaa liikuntaa. Visiomme on ”Kaikilla on mahdollisuus liikkua”. Toimintamme tavoitteena on, että pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuudet terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan, soveltavaan liikuntaan sekä aktiiviseen elämäntapaan paranevat. https://www.soveli.fi/


Lisätietoja


Tutustu CP-liiton liikuntatoimintaan ja materiaaleihin

CP-liiton Unelmien liikuntaharrastus -kysely henkilöille joilla on cp-vamma, mmc, hydrokefalia tai normaalipaineinen hydrokefalia, sekä heidän läheisilleen.
Vastaa kyselyyn 31.5. mennessä täällä.

CP-liitolta on lähdössä oma porukka Paralympiakomitean ja Invaliidiliiton 19.5. järjestämälle esteettömälle Helppo liikkua -lenkille. Jos haluat liittyä CP-liiton porukkaan, voit olla yhteydessä Hanna Ihantolaan tai ilmoittautua tällä sivulla

Paralympiakomitean löydä oma seura -palvelu

Soveltavaa liikuntaa järjestäviä toimijoita SoveLin sivuilla  


Apuvälineiden vuokraaminen, hankkiminen ja eri tahojen apurahoja:

Välineet.fi -sivustolta löytyy tietoa Soliasta, Malikkeesta ja muista liikunnan apuvälineitä vuokraavista tahoista

CP-liiton apuraha itsenäisen elämän tukemiseen

Kootusti eri tahojen apurahoja ja tukia koulutuksiin, liikunnan harrastamiseen ja urheiluun Paralympiakomitean sivuilla 

Tukilinjan kilpaurheiluapuraha

Tukilinjan harrastusapuraha

Amerikkalainen Challenged Athlete Foundationin apuraha vammaisurheilijoille

Vammaisliikunnan Tuki ry:n avustus liikuntatoimintaan