Tiedote: Kunnat voivat maksutta kokeilla luontoliikunnan toimintavälineitä syksyllä / Pressmeddelande: I höst får kommuner pröva på hjälpmedel för jämlik motion i naturen

2.6.2020

Läs mera på svenska här nedan


Kemiönsaari, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Närpiö, Parainen ja Siuntio, jotka ovat mukana SoveLi ja Folkhälsanin Soveltavaa liikuntaa kaksikielisin kuntiin -hankkeessa, saavat kokeilla luontoliikunnan toimintavälineitä maksutta syksyllä 2020. Kokeilun tarkoitus on innostaa kuntia hankkimaan välineitä kuntalaisten yhteiskäyttöön.


Pienikin kunta voi hankkia välineitä yhteiskäyttöön

Pyörätuolia tai rollaattoria käyttävä henkilö omistaa harvoin välineen, jolla pääsee keskelle metsää. Ihannetilanteessa kunta tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden lainata välineitä koulun liikuntatunnille tai metsäretkelle. Tämä on mahdollista tällä hetkellä Turussa ja Oulussa. Kristiinankaupunkilaisten käyttöön on tulossa maastopyörätuoli.

– Säästimme Kristiinankaupungin liikuntabudjetista, jotta voisimme ostaa kuntalaisille maastopyörätuoli Hippocampen. Asukkaat pääsevät lainaamaan pyörää, kun koronatilanne on rauhoittunut, kertoo Kristiinankaupungin liikuntavastaava Anders Wahlberg.

Pienessäkin kunnassa välinehankinta on mahdollista toteuttaa eri sektoreiden välisellä yhteistyöllä. Yhteishankintaan voivat osallistua opetuksen, soten, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialat. Kunnat voivat hakea hankintaa varten paikallista kehittämisavustusta aluehallintovirastosta, ja välinelainauksen voi toteuttaa esimerkiksi kirjasto- tai uimahallikortilla.


Välinehankinta lisää yhdenvertaisuutta

– Kunnilla on tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä. Erityisesti koronakeväänä luonnosta on tullut tärkeä monelle meistä, mutta osa meistä tarvitsee välineen päästäkseen nauttimaan luonnosta. Kunta voi tässä tulla vastaan välinehankinnalla, toteaa hankekoordinaattori Lotta Nylund Soveltava liikunta SoveLista.

Nylundin mukaan välineiden tuominen liikuntatunnille tai metsäpolulle toimii myös asennekasvatuksena. Niiden näkeminen lisää ymmärrystä välineen käyttäjän arjesta.

– Kunnat saattavat olla epävarmoja siitä, mitä välineitä heidän kannattaa hankkia edistämään yhdenvertaista luontoliikuntaa. Siksi kokosimme kunnille vinkkejä välineistä, joiden käytöstä on hyviä kokemuksia ja joiden tiedämme soveltuvan hyvin yhteiskäyttöön kunnissa, sanoo Nylund.

Tutustu lainattaviin apuvälineisiin liitteessä!

Kehitysvammaisten tukiliitto ry/Malike ja Soveltava liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA mahdollistavat tulevan syksyn toimintavälineiden kokeilun hankekunnissa.

Lisätietoja välineistä ja niiden hankinnasta kuntiin:

Lisätietoa ruotsiksi: Lotta Nylund, Soveltava liikunta SoveLi ry, p. 050 516 6093, lotta.nylund@soveli.fi

Lisätietoa suomeksi: Susanna Tero, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry/Malike p. 050 5561 273, susanna.tero@tukiliitto.fi

Lisätietoa Kristiinankaupungin välinehankinnasta: Liikuntavastaava Anders Wahlberg, p. 0405244418, anders.wahlberg@krs.fi


Toimintavälineet

Rinnakkain poljettava kolmipyöräinen tandem

Pyöräilijät istuvat vierekkäin omilla istuimillaan samassa tasossa, jolloin kommunikointi ja tukea tarvitsevan ajajan asennon seuraaminen on helppoa. Näköyhteys pyöräilijöiden välillä tuo turvallisuutta esimerkiksi epileptisen kohtauksen sattuessa. Avustettavan pyöräilijän polkimien liike on mahdollista säätää itsenäiseksi tai samaan tahtiin avustajan kanssa kulkevaksi. Molemmilla polkijoilla on omat ohjaustangot, mutta ohjaustoiminto on avustajan tangossa.

Aikuisille suositellaan rinnakkain poljettavaa tandemia peräkkäin poljettavan tandemin sijaan. Siirtyminen matalalle istuimelle on turvallista ja helppoa. Pyöräilijät istuvat vierekkäin eikä aikuinen pyöräilijä peitä ohjaavan avustajan näkyvyyttä.

Maastopyörätuoli Hippocampe

Maastopyörätuoli Hippocampe on kolmirenkainen monitoimiväline, joka soveltuu monenlaiseen maastoon. Siinä on leveät ilmatäytteiset renkaat, takana työntöaisa ja edessä vetonaru. Kahden avustajan kanssa maastopyörätuolilla pääsee liikkumaan helppokulkuisessa metsämaastossa esimerkiksi sienestämässä. Talvikäytössä eturenkaaseen voi kiinnittää suksikotelon, jolloin jäällä ja lumella liikkuminen kevenee. Sillä voi myös avustaa uimarin veteen ja pois vedestä. Maastopyörätuoli mahtuu osissa jääkiekkovarustekassin kokoiseen tilaan. Sen kokoaminen ei vaadi työkaluja. Siitä on saatavana neljää eri kokoa.

Monitoimiratas

Monitoimiratas Kangoo soveltuu vaikeasti vammaisille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat vahvan tuennan vartalolle ja niskalle. Monitoimirattaat soveltuvat käytettäväksi maastossa, lumella, jäällä, asfaltilla ja polkupyörän peräkärrynä. Rattaisiin voidaan vaihtaa iso kiinteä tai pienempi kääntyvä eturengas tai polkupyörän vetoaisa. Talvella renkaisiin voidaan kiinnittää erikseen teetettävät suksikotelot tai luistinterät. Näin mahdollistuu myös rattaiden liikkuminen lumella ja jäällä.

Nojapyörä

Nojapyörä on kolmipyöräinen jaloilla poljettava polkupyörä, jossa polkija istuu nojatuolimaisessa asennossa. Nojapyörä on helpompi ajaa kuin perinteinen kolmipyörä, koska tuki selälle on hyvä. Nojapyörä on helpompi ajaa kuin perinteinen kolmipyörä. Se sopii hyvin mm. tasapaino-ongelmaisille. Pyörään on helppo siirtyä. Ohjaus tapahtuu istuimen vierestä, reisien kohdalla olevista ohjaustangoista. Pyörässä etäisyys on helposti säädettävissä 145–195 cm pitkille henkilöille.

Nokkapyörä

Nokkapyörä on 16-tuumainen kolmaspyörä, joka kiinnitetään manuaalipyörätuolin eteen. Se nostaa pyörätuolin pienet etupyörät ilmaan ja helpottaa vaikeassa maastossa liikkumista kesällä ja talvella. Se sopii useampiin pyörätuolimerkkeihin ja on helppo kiinnittää lähes kaikkiin pyörätuolimalleihin sopivalla pikakiinnitysmekanismilla. Laitteen asennus onnistuu myös omatoimisesti pyörätuolissa istuen. Ei sovi pyörätuoliin, jossa on irrotettavat jalkalaudat.

Hiihto- ja luistelukelkat

Hiihto- ja luistelukelkkoja (Offcarr Slittino) on saatavana sekä kuppi- että avoistuimella. Hiihto- ja luistelukelkat soveltuvat hiihtäjille, jotka voivat istua melko pystyssä asennossa. Tarvittaessa kelkkoihin voidaan asentaa erillinen niskatuki. Istuimen antamaan tuen määrään vaikuttaa istuimen selkänojan korkeus. Avoistuimelliset kelkat soveltuvat kookkaammille henkilöille. Sukset tai luistimet kiinnitetään kelkkaan kärkisiteillä. Sukset ovat tavallisen hiihtoladun leveydellä.

Snow-Comfort -kelkka

Kelkka soveltuu jäällä ja lumella liikkumiseen sekä loivaan pulkkamäkeen. Kelkassa on selkänojallinen muotoiltu istuin, niskatuki, sivutuet, lantio-, polvi- ja nilkkavyö sekä jarru. Kelkkaa voi työntää selkänojassa olevasta työntökahvasta ja/tai vetää keulassa olevasta vetonarusta. Kelkan takana on irrotettava, jarrulla varustettu jalasosa. Kelkkaa voi käyttää potkukelkan tapaan tai avustaja voi seistä seisimalaudalla loivaa mäkeä laskettaessa.


Pressmeddelande: I höst får kommuner pröva på hjälpmedel för jämlik motion i naturen

I SoveLis och Folkhälsans gemensamma projekt ”Anpassad motion i tvåspråkiga kommuner” deltar Kronoby, Närpes, Kristinestad, Pargas, Kimitoön och Sjundeå. Dessa kommuner får i höst möjligheten att gratis pröva på hjälpmedel som möjliggör motion i naturen. Syftet med testperioden är att väcka kommunernas intresse för att införskaffa hjälpmedel för sina invånare!


Även en liten kommun kan skaffa hjälpmedel för samanvändning

En person som använder rullstol eller rollator äger sällan ett hjälpmedel som möjliggör vistelse mitt i skogen. I ett idealläge erbjuder kommunen sina invånare möjligheten att låna hjälpmedel till skolans gymnastiktimme eller familjens skogsutflykt. I bland annat Åbo och Uleåborg har kommuninvånarna redan denna tjänst till sitt förfogande, och Kristinestads invånare kommer snart att få möjligheten att låna en terrängrullstol!

– Vi sparade pengar från Kristinestads idrottsbudjet för att kunna anskaffa en Hippocampe terrängrullstol till kommuninvånarna. Det blir möjligt för invånarna att låna rullstolen sen när specialsituationen som coronaviruset orsakat är över, berättar Anders Wahlberg som fungerar som verksamhetsledare för idrott och simhall i Kristinestad.

Genom ett sektoröverskridande samarbete kan även små kommuner anskaffa hjälpmedel. Kommunens gemensamma anskaffning kan fördelas på sektorerna för social- och hälsovård, utbildning och fritid. Kommunen kan också ansöka om lokalt utvecklingsunderstöd från regionförvaltningsverket och lån av hjälpmedel kan ske till exempel med biblioteks- eller simhallskort.


Anskaffning av hjälpmedel ökar jämlikhet

– Kommunerna spelar en viktig roll i arbetet för ökad jämlikhet. Speciellt under coronavåren har naturen blivit viktig för många men en del av oss behöver hjälpmedel för att kunna njuta av naturen. Här har kommunerna en chans att hjälpa genom att anskaffa hjälpmedel. På så sätt ökar den jämlika behandlingen av invånarna i kommunen och fler kan röra sig i naturen, konstaterar Lotta Nylund från Anpassad motion SoveLi.

Att inkludera hjälpmedel i skolans gymnastiktimme eller familjens skogsäventyr bidrar enligt Nylund till attitydfostran. Genom att se och bekanta sig med hjälpmedel ökar förståelsen för dem som använder hjälpmedel i sin vardag.

–  Kommuner kan vara osäkra på vilka hjälpmedel som det lönar sig att skaffa för att främja jämlikare möjligheter till naturmotion. Av den orsaken har vi sammanställt tips på hjälpmedel vars användning har upplevts vara positiv och som vi vet att lämpar sig för samanvändning i kommuner, säger Nylund.

Bekanta dig gärna med den bifogade listan med hjälpmedel!

Den kostnadsfria testperioden med hjälpmedel för projektkommunerna möjliggörs av Kehitysvammaisten tukiliitto ry/Malike och Soveltava liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA.


Ytterligare information om hjälpmedel och deras anskaffning till kommunerna:

Information på svenska: Lotta Nylund, Anpassad Motion SoveLi, tfn 050 516 6093, lotta.nylund@soveli.fi

Information på finska: Susanna Tero, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry/Malike, tfn, 050 5561 273, susanna.tero@tukiliitto.fi

Information om Kristinestads hjälpmedelsanskaffning: Anders Wahlberg, verksamhetsledare för idrott och simhall, anders.wahlberg@krs.fi


Hjälpmedel

Side by side cykel

Cyklisterna sitter bredvid varandra, på varsitt säte i samma höjd. Denna placering underlättar kommunikationen och möjliggör ögonkontakt mellan cyklisterna. Detta är viktigt eftersom det stärker på trygghetskänslan för bägge cyklister och ökar på reaktionsförmågan, t.ex. vid ett sjukdomsanfall. Pedalerna kan ställas in så att de rör sig i cyklistens egen eller i assistentens takt. Båda cyklisterna har egna styrstänger, men cykeln styrs med assistentens styrstång.

För vuxna rekommenderas en side by side cykel istället för en tandemcykel där man sitter efter varandra. Den är tryggare och lättare för cyklisterna att ta sig av och på, dessutom förhindras inte assistentens sikt eftersom de sitter bredvid varandra.

Terrängrullstol Hippocampe

Terrängrullstolen Hippocampe är ett trehjuligt hjälpmedel som lämpar sig för mångsidig terräng. Den har breda däck, skjuthandtag bak och dragsnöre fram. Med hjälp av två assistenter kan den som sitter i rullstolen röra sig i lättframkomlig skogsterräng, till exempel i svampskogen. Under vinter kan man fästa ett slags skidfodral på framhjulet, som gör det lättare att röra sig på is och snö. Rullstolen kan även användas för att hjälpa en simmare ner i eller upp ur vattnet. Terrängrullstolen kan plockas isär och för lika mycket plats som en hockeyväska. Den kräver inga verktyg för ihopsättning. Rullstolen finns i fyra olika storlekar.

Multifunktionsvagn Kangoo

Mångsidiga multifunktionsvagnen Kangoo lämpar sig för barn och ungdomar med grov funktionsnedsättning/
-variation och behöver ett stadigt stöd för kropp och hals. Kangoon lämpar sig för användning i terräng, på asfalt och som cykelsläp. Framtill kan vagnen förses med ett stort fast hjul, ett mindre hjul som svänger lättare, eller en cykeldragstång. På vintern kan specialtillverkade skidfodral eller skridskoblad fästas separat på däcken. Detta gör det även möjligt att röra sig med vagnen på snö och is.

Liggcykel

Liggcykel är en trehjulig pedaldriven cykel, där cyklisten sitter i en fåtöljliknande ställning. Liggcykeln är lättare att köra och bättre att sitta i än den traditionella trehjulingen. Den lämpar sig väl för bland annat personer med balanssvårigheter. Det går lätt att sätta sig på cykeln. Cykeln styrs med hjälp av styrstänger vid sidan av sätet. Cykeln kan enkelt ställas in för personer som är 145–195 cm långa.

Stödhjul

Stödhjulet är 16 tum och fästs på framsidan av en manuell rullstol. Det lyfter rullstolens små framhjul i luften och gör det lättare att röra sig i svår terräng hela året om. Den passar många rullstolsmärken och är lätt att fästa på nästan alla rullstolsmodeller med en snabbkopplingsmekanism. Stödhjulet kan även installeras på egen hand då du sitter i din rullstol. Stödhjulet passar inte rullstolar som har avtagbara fotbrädor.

Skid- och skridskoslädar

Skid- och skridskoslädar (Offcarr Slittino) finns med både kupad och öppen sits. Skid- och skridskoslädar lämpar sig för skidåkare som kan sitta i ganska upprätt position. Vid behov kan ett separat nackstöd installeras. Slädarna med en mer öppen sits lämpar sig för större personer. Skidorna är på samma bredd som ett vanligt skidspår.

Snow-Comfort-släde

Denna släde lämpar sig för is och snö. Släden har en formad sits med ryggstöd, nackstöd, sidostöd, höft-, knä- och vristbälte samt broms. Släden kan skuffas framåt från ryggstödets handtag och/eller dras med ett dragsnöre i fören. Bakom släden finns en löstagbar ståbräda med broms. Släden kan användas likt en sparkstötting på plan mark eller pulka i en flack backe.