Liikunta vahvasti mukana keuhkoahtaumataudin hoitoketjussa

14.4.2016

Jouko Kärenlampi kertoi, että liikuntaryhmä Kangasalla on hänelle sopiva tapa liikkua.
Jouko Kärenlampi kertoi, että liikuntaryhmä Kangasalla on hänelle sopiva tapa liikkua.
Tilaisuudessa Hengitysliiton Janne Haarala palkitsi ansiokkaasti toimineen työryhmän hohtavilla mitaleilla.
Kuvassa vasemmalta ylilääkäri Doris Holmberg-Marttila, erikoislääkäri Riitta Siiskonen, kokemusasiantuntija Irmeli Kokko, asiantuntijalääkäri Mika Palvanen, koordinointipäällikkö Leena Kuusisto ja liikunnan suunnittelija Janne Haarala.
Tilaisuudessa Hengitysliiton Janne Haarala palkitsi ansiokkaasti toimineen työryhmän hohtavilla mitaleilla. Kuvassa vasemmalta ylilääkäri Doris Holmberg-Marttila, erikoislääkäri Riitta Siiskonen, kokemusasiantuntija Irmeli Kokko, asiantuntijalääkäri Mika Palvanen, koordinointipäällikkö Leena Kuusisto ja liikunnan suunnittelija Janne Haarala.

"Liikettä lisää ja sopivaa syötävää" oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin keuhkoahtaumataudin hoitoketju -päivän teemana keskiviikkona Tampereella. Ammattilaisille suunnatussa tilaisuudessa korostui liikunnan merkitys sairauden hoidossa. Hengitysliiton rooli sai paljon kiitosta.

Hoitoketjulla pyritään yhtenäistämään hoidon käytäntöjä. Pirkanmaalla on kaikkiaan noin 50 hoitoketjukuvausta. Keuhkoahtaumataudin hoitoketju on niistä yksi ja samalla ainoa, jossa liikunnan merkitys hoidossa on otettu hyvin laajasti huomioon.

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja Doris Holmberg-Marttila Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksiköstä kertoi, että hoitoketjussa mukana oleva liikuntamatriisi on loistava työväline ammattilaisille. Hengitysliitto sai kiitosta tärkeästä roolistaan liikunnan vahvassa näkymisessä hoitoketjussa.

Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haarala kertoi liikunnan vaikutuksista keuhkoahtaumatautipotilaalle. Hengenahdistuksen, voimattomuuden, sairaalapäivien ja sairauden pahenemisvaiheiden ym. vähenemistä. Mielialan, fyysisen kunnon ja jaksamisen ym. lisääntymistä.Hän muistutti, että materiaaleja liikunnan tueksi löytyy Hengitysliiton verkkosivuilta.

Vuosi 2017 on Suomen satavuotisjuhlavuosi. Hengitysliiton teemana on "Suomi liikkuu 100 lasissa". Haarala kertoi, että teemavuoteen sisältyy paljon muun muassa keppijumppaan liittyviä, rintarangan liikkuvuutta lisääviä, asioita.

Kangasalla on aktiivinen keuhkoahtaumataudin potilaiden liikkumispolku. Toiminnasta kertoi kuntohoitaja Pirjo Vakkilainen Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksesta. Polku sai alkunsa, kun Hengitysliitto valitsi Kangasalan muutama vuosi sitten liikunnan pilottikunnaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin moniammattillisessa yhteistyössä syntyneen keuhkoahtaumataudin hoitoketjussa. Liikkumispolkuun kuuluvat esimerkiksi kuntosaliryhmä, koulutukset ja materiaalit.

Vakkilainen kertoi, että kuntosaliryhmä on koettu hyödylliseksi; myös taloudellista hyötyä siitä on ollut, sillä sairauden pahenemisvaiheita on saatu vähenemään.

Kangasalalainen Jouko Kärenlampi oli tilaisuudessa kertomassa omista kokemuksistaan liikuntaryhmässä.

- Se on helppo tapa liikkua, kun kaikki olemme yhtä surkeassa kunnossa, humoristinen mies totesi.