Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden lentopallojoukkue hakee EM-kisakuntoa Sastamalasta

8.4.2016

Elinsiirron saaneiden lentopallojoukkue voitti kultaa vuonna 2014.
Elinsiirron saaneiden lentopallojoukkue voitti kultaa vuonna 2014.

Vantaalla järjestetään ensi kesänä kansainvälinen elinsiirtoliikunnan tapahtumaviikko European Transplant Sport Week. Tapahtumaviikkoon sisältyy elinsiirron saaneiden lasten liikuntaleiri, tutkijatyöpajoja, kansainvälinen elinsiirtoliikunnan symposio sekä kaikille avoimia Sporttitori-kokeilutapahtumia, joiden avulla tuodaan elinsiirtoasiaa tutuksi suurelle yleisölle.

Samanaikaisesti järjestetään myös elinsiirron saaneiden urheilun Euroopan mestaruuskilpailut, joissa kilpaillaan 14 lajissa. Kokonaisuudessaan kyseessä on osallistujamääriltään suurin Suomessa järjestetty vammaisurheilutapahtuma, johon odotetaan noin tuhatta osallistujaa.

Sydän- ja keuhkosiirron saaneiden sarjassa Suomen lentopallojoukkue Syke puolustaa jo kuudetta perättäistä Euroopan mestaruuttaan. Kisakunnon kohotusta ja taktisia kuvioita hiotaan tulevana viikonloppuna Sylvään salissa Sastamalassa ValePan valmentajien ja pelaajien johdolla. Luvassa on myös harjoitusottelu sastamalalaisia kuntolentopallon harrastajia vastaan lauantaina klo 15.

Syken joukkueessa pelaavat sydänsiirron saaneet Juha Ojastenmäki, Jukka Saarinen sekä keuhkosiirron saaneet Jaana Soppi, Reijo Hilli, Risto Aholainen, Isto Törrönen, Teijo Hietanen ja Tuija Helander. Myös Hengitysliitto on mukana tukemassa Syken joukkuetta EM-taistossa.

- Hengitysliitosta on tärkeää, että kaikilla on yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet liikkua. Tämä koskee eri-ikäisiä hengityssairaita, myös harvinaisia hengityssairauksia sairastavia. Keuhkonsiirron saaneilla on usein taustalla harvinainen hengityssairaus. Kokemusten vaihtaminen ja vertaistuki ovat tärkeitä arjessa selviytymisessä. Hengitysliitto haluaa tällä yhteistyöllään korostaa, että liikunnallinen elämäntapa on aina mahdollista ja erittäin tärkeää. Näiden elinsiirron saaneiden pelaajien esimerkki kannustaa varmasti kaikkia liikkumaan, sanovat Hengitysliiton harvinaistoiminnan suunnittelija Marika Kiikala-Siuko ja liikunnan suunnittelija Janne Haarala.

Suomessa tehtiin viime vuonna yhteensä 391 elinsiirtoa, joista munuaisia siirrettiin 245, maksoja 77, sydämiä 25, keuhkoja 25, haimoja 17 ja ohutsuolia 3. Tämän vuoden alussa tehtiin Suomen ensimmäinen kasvojen siirto. Potilaat, joiden ennuste on usein toivoton, saavat parhaimmillaan kymmeniä laadukkaita lisävuosia elinsiirron avulla.

Sekä aiheensa että laajuutensa puolesta Vantaan viikko (10.-17.7.) on ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus Euroopassa. Tapahtumaviikon järjestäjänä toimivan Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevät kansalliset potilasjärjestöt Munuais- ja maksaliitto sekä Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE.

- Elinsiirron saaneilla henkilöillä säännöllisen liikunnan harrastamisen merkitys on erityisen korostuneessa roolissa muuhun väestöön verrattuna, toteaa Suomen ensimmäisen keuhkosiirron 1990
suorittanut HYKS:n sydän- ja keuhkokeskuksen tutkimusjohtaja professori Ari Harjula, joka on myös yksi elinsiirtosymposion pääpuhujista.

Lisätietoja: Marika Kiikala-Siuko p. 050 539 3071