Liikuntaharrastusta vammaisille lapsille kartoittavaan Valtti-ohjelmaan 367 hakijaa

1.4.2016

Valtti-ohjelmalle vaikuttaa olleen aito tarve. Ohjelmaan haki maaliskuun lopussa päättyneessä haussa peräti 367 erityistä tukea tarvitsevaa tai vammaista lasta ja nuorta. Valtti-ohjelma on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n pilotti, jonka avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille liikuntaharrastus.

Valtti-ohjelmassa testataan VAU:n kehittämää mallia, jossa henkilökohtainen vammaisliikunnan konsultti tai ohjaaja eli Valtti toimii harrastuksen pariin saattajana erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle. Valtiksi on tässä vaiheessa ilmoittautunut 227 liikunnan-, kasvatuksen-, kuntoutuksen tai sosiaalialan opiskelijaa. Valttien rekrytointia jatketaan vielä.

Valtti-ohjelman avulla halutaan lisätä vammaisten lasten fyysistä aktiivisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä.

– Tausta-ajatuksena on, että leikki, liikunta ja harrastaminen ryhmässä tai seurassa on sosiaalista liimaa. Yhdessä toimimalla oppii tärkeitä elämän taitoja ja saa kavereita, sanoo Valtti-ohjelmasta VAU:ssa vastaavat tutkimuspäällikkö Aija Saari.

Tyypillinen Valtti-ohjelmaan ilmoittautunut on yksinäinen 13-vuotias poika pääkaupunkiseudulta. Omaa Valttia hakeneista kolmasosa asuu pääkaupunkiseudulla, mutta muut hakijat sijoittuvat tasaisesti ympäri maata.

Hakijoiden enemmistö on vähän liikkuvia ja sellaisia, joille syystä tai toisesta ei ole löytynyt sopivaa harrastusta. Usealla on vaikeuksia päivittäisissä toiminnoissa, kommunikaatiossa, keskittymisessä ja muistamisessa. Harrastaminen on mahdollista vain tukihenkilön avulla.

Puolet hakijoista ei harrasta lainkaan fyysisesti rasittavaa liikuntaa tai hengästyy ”hyvin harvoin”. Vanhempien kuvauksista piirtyy huoli yksinäisestä, terveyden kannalta liian vähän liikkuvasta lapsesta. Usealla lapsella on vammaisuuden lisäksi paino-ongelmia.

– Siksi haluaisimmekin tähän ohjelmaan mukaan, että löytyisi, mihin Vili pystyisi osallistumaan ja saisi apua painonhallintaan, perustelee Valtti-hakemustaan 12-vuotiaan pojan äiti.

Näin Valtti-ohjelma etenee

Ohjelmaan haku päättyi maaliskuun loppuun. Nyt perehdytään hakemuksiin ja etsitään hakijoille sopivia Valtteja. Samalla jatketaan uusien Valttien etsintää. Perheille lähetetään viimeistään toukokuun aikana tieto siitä, onko oma Valtti löytynyt. Kaikille Valtti-ohjelmaan mukaan päässeille lähetetään VAU:sta osallistumisvahvistus, joka tulee palauttaa kesäkuun alkuun mennessä.

Oma Valtti ottaa elokuun puoliväliin mennessä yhteyttä ohjattavaansa, tutustuu perheeseen ja laatii kokeiluohjelman. Kokeilujakso voi kestää elokuusta lokakuun loppuun, mutta kokeilukertojen määrä ja tarkempi aikataulu on yksilöllinen. Marraskuussa lähetetään palautekysely.

Valtti-ohjelman loppuraportti ilmestyy alkuvuodesta 2017 suomeksi ja myöhemmin englanniksi. Valtti-ohjelma on osa EU:n tukemaa Sport Empowers Disabled Youth -hanketta, jota koordinoi hollantilainen ammattikorkeakoulu. Hankkeessa on mukana yhdeksän partneria seitsemästä EU-maasta.

– Valtti-ohjelma on herättänyt suurta kiinnostusta hankekumppaneissa. Iso-Britanniasta, Portugalista ja Hollannista tulee syksyllä edustajia seuraamaan Valtin käynnistymistä, Aija Saari kertoo.

Valtti-ohjelmaan liittyen on myös tekeillä kolme AMK-opinnäytetyötä ja kaksi pro gradu -työtä.

Lisätiedot