European Transplant Sport Week tuo elinsiirron saaneiden liikunnan parrasvaloihin

18.2.2016

Vantaalla järjestetään kansainvälinen elinsiirtoliikunnan tapahtumaviikko European Transplant Sport Week 10.–17. heinäkuuta 2016.

Tapahtumaviikkoon sisältyy liikuntaleiri elinsiirron saaneille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen, tutkijatyöpajoja elinsiirtoihin ja liikuntaan liittyen, kansainvälinen elinsiirtoliikunnan symposio sekä kaikille avoimia ympäri pääkaupunkiseutua järjestettäviä Sporttitori-kokeilutapahtumia, joiden avulla tuodaan elinsiirtoasiaa tutuksi suurelle yleisölle.

Samanaikaisesti tapahtumaviikon kanssa Vantaalla järjestetään elinsiirron saaneiden urheilun Euroopan mestaruuskilpailut, joissa kilpaillaan 14 lajissa. Kokonaisuudessaan kyseessä on osallistujamääriltään suurin Suomessa järjestetty vammaisurheilutapahtuma, johon odotetaan noin tuhatta osallistujaa.

European Transplant Sport Week toteutetaan Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tuen avulla. Tuen ansiosta esimerkiksi kansainvälinen elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten liikuntaleiri on mahdollista toteuttaa matkoja lukuun ottamatta maksuttomana elinsiirron saaneille lapsille ja nuorille sekä heidän perheenjäsenilleen. Tutkijatyöpajojen ja symposion osalta tuki mahdollistaa täysihoidon tarjoamisen kahdelle elinsiirtoliikunnan asiantuntijalle EU-maata kohden.

– Tavoitteena on saada Vantaalle monitieteinen tutkijaverkosto ja kyetä asettamaan askelmerkkejä elinsiirron saaneiden liikuntasuositusten yhtenäistämiseksi, kertoo European Transplant Sport Weekin projektipäällikkönä työskentelevä Tomi Lounio.

Suomalaiset elinsiirtoalan huippulääkärit ovat vahvasti mukana tutkijatyöpajojen ja symposion toteuttamisessa.

– Elinsiirron saaneilla henkilöillä säännöllisen liikunnan harrastamisen merkitys on erityisen korostuneessa roolissa muuhun väestöön verrattuna, joten aihetta käsittelevä kokonainen tapahtumaviikko on erinomainen asia, toteaa yksi symposion pääpuhujista, sydän- ja keuhkokeskuksen tutkimusjohtaja, professori Ari Harjula Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Sekä aiheensa että laajuutensa puolesta kyseessä on ainutlaatuinen elinsiirron saaneiden tapahtumakokonaisuus Euroopassa. Tapahtumaviikon järjestäjänä toimivan Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevät kansalliset potilasjärjestöt Munuais- ja maksaliitto sekä Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE.

– Näemme tapahtumaviikon erinomaisena tilaisuutena liikunnan ja urheilun avulla osoittaa niin suurelle yleisölle kuin päättäjillekin, kuinka erinomaisia tuloksia elinsiirtojen avulla saavutetaan. Potilaat, joiden ennuste on usein toivoton, saavat parhaimmillaan kymmeniä laadukkaita elinvuosia kustannustehokkaasti, sanoo SYKE:n toiminnanjohtaja Ilkka Vass.

– Tapahtumaviikko on hieno mahdollisuus saada suuren yleisön huomio munuais- ja maksasairauksiin sekä kertoa elinsiirtojen merkityksestä. Odotan viikolta näkyvyyttä, asiantuntijoiden rohkeita avauksia sekä yhteistä liikkumisen ja urheilun suurtapahtumaa, toteaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Vantaan kaupungin vahva panos on ollut osaltaan mahdollistamassa niin tapahtumaviikon kuin EM-kilpailujen toteuttamisen näin laajassa mittakaavassa.

– Vantaa toivottaa kaikki elinsiirron saaneiden tapahtumaviikkoon osallistuvat lämpimästi tervetulleeksi. Liikunnan ilo ja terveyden edistäminen ovat yhteisiä tavoitteitamme, toteaa Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Lisätiedot European Transplant Sport Weekistä: projektipäällikkö Tomi Lounio, tomi.lounio@vammaisurheilu.fi, puh. 040 303 4712

Lisätiedot EM-kilpailuista: pääsihteeri Teemu Lakkasuo, teemu.lakkasuo@vammaisurheilu.fi, puh. 040 565 1001

ETSW:n ja EM-kilpailujen kotisivut: www.vantaa2016.fi