Liikunnan merkitys syöpien ehkäisyssä vahvistuu

17.2.2016

Säännöllinen liikunta pienentää erityisesti paksunsuolensyövän ja rintasyövän riskiä. Syöpäyhdistyksen mukaan riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan näyttöä liikunnan syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta alkaa kasautua yhä enemmän.

– Tällä hetkellä tiedämme vakuuttavasti, että liikunta ehkäisee rintasyöpää, paksunsuolensyöpää ja kohdun seinämän syöpää. Monista muistakin syöpälajeista on alustavaa näyttöä.

Liikunnan arvioidaan vähentävän paksunsuolen syöpää keskimäärin 40 prosenttia riippumatta painoindeksistä. Vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla rintasyöpäriski on 25 prosenttia pienempi verrattuna vähiten liikkuviin.

Pysymällä normaalipainossa voi osin vähentää myös useiden muiden syöpien, kuten munuais-, haima- ja ruokatorven syövän, riskiä.

Miten liikunta ehkäisee syöpää?

Liikunnan syöpää ehkäisevää mekanismia ei ihan tarkkaan tiedetä. Ainakin se auttaa painonhallinnassa, vähentää matala-asteista tulehdusta ja lisää insuliiniherkkyyttä elimistössä.

– Mutta liikunnalla on myös ihan oma itsenäinen roolinsa. Myös liikkumattomuuden vähentämisellä näyttää olevan oma itsenäinen roolinsa. Siitä on valitettavasti vielä vähän näyttöä, ylilääkäri Ollila sanoo.

Ainakin rintasyövän osalta vakuuttavimmat tutkimustulokset syövän ehkäisystä ovat melko raskaasta liikunnasta. Syöpäyhdistyksen mukaan liikkumisen pitäisi olla myös lähes jokapäiväistä.

– Toisaalta esimerkiksi paksunsuolensyövän osalta tiedetään, että hyvin pienikin liikuntamäärä vähentää riskiä, Ollila sanoo.

Lue Ylen uutinen kokonaisuudessaan tästä.