VAU:n Valtti-ohjelma auttaa vammaisia lapsia liikunnan pariin

4.2.2016

Lasten ja nuorten liian vähäinen liikunnan harrastaminen on noussut viime vuosina isoksi yhteiskunnalliseksi huolenaiheeksi. VAU on kehittänyt Valtti-ohjelman, jonka avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille liikuntaharrastus.

Vammaisten lasten ja nuorten kohdalla liian vähäinen liikunta on vielä valtaväestöä yleisempää, osoittavat useat eurooppalaiset tutkimukset.

– Vammaiset lapset ja heidän perheensä eivät tiedä mikä laji tai liikuntamuoto on soveltuva, mistä sopiva harrastuspaikka löytyy, miten sinne pääsee ja kelpaako sinne mukaan. Urheiluseuroissa puolestaan luullaan, että vammaisia liikkujia ei kiinnosta seurassa harrastaminen tai pelätään oman osaamisen ja ohjaajaresurssin riittämättömyyttä, taustoittaa tutkimuspäällikkö Aija Saari Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:sta.

Tämän kysynnän ja tarjonnan ongelman ratkaisemiseen VAU on kehittänyt Valtti-ohjelman, jonka avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille liikuntaharrastus.

Valtti on vammaisen lapsen tai nuoren henkilökohtainen liikuntakonsultti ja harrastuksen pariin saattaja. Valtit ovat vammaisliikunnasta kiinnostuneita liikunnan-, kasvatuksen- kuntoutuksen tai sosiaalialan opiskelijoita ympäri Suomea.

VAU toteuttaa Valtti-hanketta yhteistyössä 15 kaupungin oppilaitosten kanssa. Pääasiassa näistä oppilaitoksista on tarkoitus löytää Valtit ohjattaville lapsille ja nuorille. Sekä haku Valtti-ohjelmaan mukaan haluaville lapsille ja nuorille että Valtiksi haluaville opiskelijoille on auki maaliskuun loppuun saakka osoitteessa www.vammaisurheilu.fi

Lisätiedot: VAU, tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, aija.saari@vammaisurheilu.fi