Suomi päätti pyörätuolirugbyn EM-kotikilpailut voittoon

21.9.2015

Suomi päätti pyörätuolirugbyn Euroopan mestaruuskilpailut voitokkaasti Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa, kun Belgia kaatui sijoitusottelussa 50–46-lukemin. Suomen sijoitus kotiturnauksessa on seitsemäs. Päätöspäivän voitosta huolimatta Suomen tie vie EM-kilpailujen B-sarjaan.

– Tämä oli meiltä selkeästi ehjin ottelu turnauksessa. Pystyimme kierrättämään kentällisiämme, ja kaikki kokoonpanot saivat otettua pallonriistoja, Suomen valmentaja Valtteri Lehtinen kiitteli.

Pyörätuolirugby on maalintekolaji sanan varsinaisessa merkityksessä. Lähtökohta on, että jokaisesta hyökkäyksestä syntyy maali. Jokainen menetetty pallo saattaa koitua kohtalokkaaksi tasaisessa ottelussa.

– Tässä lajissa yleensä se joukkue voittaa, jolle maalinteko on vaivattomampaa. Tänään se olimme me. Belgialla oli takana jatkoajalle mennyt ottelu perjantaina, ja he joutuivat pelaamaan käytännössä koko ajan samalla nelikolla, Lehtinen selvitti.

Päätöspäivän voitosta huolimatta Suomen tie vie EM-kilpailujen B-sarjaan. Sarjajärjestelmä on kuitenkin sikäli suotuisa, että vuonna 2017 B-sarjan kisat pelataan ennen A-sarjan kisoja, ja kaksi parasta nousee korkeimmalle tasolle vielä saman vuoden kisoihin.

– Jos osaamme ottaa tämän oikein, tämä voi olla hyväkin asia maajoukkueen kannalta, sillä pääsemme B-sarjassa pelaamaan otteluita, joissa meidän muutkin kentälliset kuin ykköskenttä pääsevät hallitsemaan kenttätapahtumia ja kehittymään kansainvälisellä tasolla pelaamisessa, Lehtinen sanoi.

Pajulahden EM-kilpailuissa oli jaossa kaksi paikkaa vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisiin. Ne menivät melko odotetusti Euroopan rankingykköselle Iso-Britannialle ja kaksien edellisten EM-kilpailujen mestarille Ruotsille.