”Pyörätuolirugbylla ollut valtaisa merkitys elämääni”

14.9.2015

Pyörätuolirugbyn EM-kilpailut käynnistyvät Nastolassa – panoksena kaksi paralympiapaikkaa

Kun pyörätuolirugbyn EM-kilpailujen ottelut alkavat tiistaina 15. syyskuuta Nastolan Pajulahtihallissa, nähdään kentällä pelaajia, joiden mielessä on vain voitto, mitalit ja kaksi jaossa olevaa paikkaa vuoden 2016 Rion paralympialaisiin.

Ennen kaikkea kentällä nähdään kuitenkin lajilleen omistautuneita pelaajia kahdeksasta Euroopan maasta. Useat lajin harrastajista ovat nuorena vammautuneita miehiä ja naisia, joiden aktiivinen nuoruus oli katkolla vammautumisen vuoksi. Pyörätuolirugby on toiminut monelle henkireikänä.

– Pyörätuolirugbylla on ollut ja on valtaisa merkitys elämääni. Aluksi se antoi minulle mahdollisuuden jatkaa aktiivista elämäntapaa ja itsensä haastamista fyysisesti, kertoo teini-ikäisenä uimahyppyonnettomuudessa vammautunut Tuukka Nisso, yksi maajoukkueen avainpelaajista.

– Nykyään se toimii arjen stressin purkajana. Se on myös avartanut maailmannäkemystäni, kun olen päässyt reissaamaan ulkomailla ja sitä kautta tutustunut kaikenlaisiin ihmisiin, Nisso, 27, jatkaa.

Tamperelaislähtöinen, nykyään Helsingissä asuva Nisso pelasi nuorempana jääkiekkoa. Vammaisurheilun puolelta ei pyörätuolirugbyn lisäksi oikein löydy lajia, jossa vastaavanlainen rymistely olisi sallittua.

– Ensimmäisen kerran kokeilin pyörätuolirugbya peruskuntoutusjaksolla heti vammautumisen jälkeen vuonna 2004. Kyllähän se hieman rämäpäiselle 16-vuotiaalle miehenalulle oli rakkautta ensi silmäyksellä, Nisso sanoo.

Pyörätuolirugbyn pelaajilla on urheiluluokituksen saadakseen oltava toimintarajoitteita vähintään kolmessa raajassa. Arjessaan monet pelaajat tarvitsevat avustusta, mutta kentällä he pääsevät kokemaan vapautta rajoitteista.

Keväällä 2015 Nisso oli isossa roolissa helsinkiläisen Roostersin voittaessa pyörätuolirugbyn Suomen mestaruuden. Kokemuksen karttuessa Nisson rooli on kasvanut hiljalleen myös maajoukkueessa.

Suomi tavoittelee EM-kotikisoissaan historiansa ensimmäistä arvokisamitalia sekä pääsyä ensimmäistä kertaa paralympialaisiin. Rion paikka vaatii finaaliin selviytymistä EM-kisoissa. Suomi pelaa B-alkulohkossa Irlannin, Tanskan ja Saksan kanssa.

– Uskoisin, että olemme yhdessä Tanskan kanssa jopa ennakkosuosikkeja välieriin, ensimmäistä kertaa koskaan. Finaaliin yltäminen vaatii meiltä liki täydellistä onnistumista, mutta kyllä sitäkin pidän täysin realistisena, Nisso toteaa.