Hengityssairas tarvitsee säännöllistä liikuntaa

26.8.2015

Liikunta on tärkeää hengityssairaille. Se on oleellinen osa kaikkien kroonisten hengityssairauksien, kuten astman, keuhkoahtaumataudin ja uniapnean, omahoitoa.

LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sirpa Leivo-Korpela Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että liikuntakertoja tulisi olla säännöllisesti, useita kertoja viikossa ja mieluusti päivittäin. Liikuntalajeista voi valita itselle mieluisimmat, sillä lähes kaikki lajit sopivat hengityssairaille, Leivo-Korpela sanoo. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi uinti, vesijuoksu ja sauvakävely.

Kunto kohoaa hengästymällä eikä sitä kannata pelätä, vaikka se voikin tuntua hieman samalta kuin hengenahdistus. Normaalin liikunnan aiheuttaman hengästymisen ja varsinaisen hengenahdistuksen erottaminen onkin tärkeää.

– Hengästyä saa ja se on turvallista. Asiasta voi keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa ennen liikunnan aloittamista. Keuhkosairauden aiheuttamaa hengenahdistusta pystytään hoitamaan ja ehkäisemään useilla hengityssairailla, sanoo Leivo-Korpela.

Nyrkkisääntönä on, että hengästyminen menee ohi pian rasituksen loputtua. Hengenahdistus puolestaan voi olla seurausta keuhkoputkien ahtautumisesta, hengityskaasujen vaihdunnan häiriöstä, keuhkokudoksen ja rintakehän jäykistymisestä tai hengityslihasheikkoudesta ja sitä voi tulla ilman rasitustakin.

Liikunnan tärkeys otetaan huomioon myös Hengitysliiton toiminnassa. Paikalliset hengitysyhdistykset eri puolella Suomea järjestävät liikuntaryhmiä, joihin kaikilla jäsenillä on mahdollisuus osallistua.

– Liikunta on lääkettä hengityssairaalle. Tällä hetkellä rakennetaan hengityssairaan liikkumispolkuja Pirkanmaalle, iloitsee liikunnan suunnittelija Janne Haarala Hengitysliitosta.

– Liikunta yksi tärkeimmistä hengitysyhdistysten toimintamuodoista ja Hengitysliitto kannustaa myös kaikkia omatoimiseen arkiliikuntaan muun muassa Arkiliikunnan SM -kisoissa, puhkuu Haarala.

Hengitysyhdistysten liikuntatarjonta löytyy yhdistysten omilta sivuilta. Etsi oman paikkakuntasi yhdistys sivulta Paikallistoiminta. Lisätietoa hengityssairaalle sopivasta liikkunnasta on sivulla Hengityssairaan liikunta

 

 

 

Lähde: Hengitysliitto.fi