Suomesta 18 urheilijaa elinsiirron saaneiden MM-kilpailuihin Argentiinaan

10.8.2015

Elinsiirron saaneiden maailmanmestaruuskilpailut, World Transplant Games, järjestetään 23.–30. elokuuta 2015 Argentiinan Mar del Platassa.

Kyseessä ovat monilajikilpailut, joissa kilpaillaan 14 lajissa. Suomalaisurheilijoita kisoihin osallistuu 18. Kesälajien World Transplant Games järjestetään kahden vuoden välein, ja Argentiinan kisat ovat järjestyksessään 20:nnet.

Elinsiirron saaneiden urheilukilpailuissa urheilijat pyrkivät parhaisiin suorituksiinsa ja yltämään mitalisijoille samaan tapaan kuin kaikissa muissakin kilpailuissa. Kaikessa loistaa taustalla kuitenkin urheilemisen ja elämän ilo; Kilpailijat eivät juoksisi radalla tai löisi golfpalloa ilman saamaansa elinsiirtoa.

Helsinkiläisen Pinja Söyrilän, 31, maksa petti kesällä 2010 lomamatkalla Italiassa. Vaativan maksansiirron jälkeen Söyrilän oli opeteltava kävelemäänkin uudestaan, mutta niin vain hän on nyt osallistumassa ensimmäisissä elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa juoksumatkoille.

– On ollut hämmästyttävää huomata, miten kroppa toipuu ja kunto palautuu. Toimintakyvyn hetkellinen menetys vaikutti siihen, että nyt haluan tavalla tai toisella pysyä liikkeessä niin kauan kuin se vain on mahdollista, Söyrilä sanoo.

– Liikunta ja urheilu ovat minulle myös keinoja kunnioittaa elinluovuttajaani ja tätä saamaani uutta mahdollisuutta. Toki on kiva, jos liikunnan ja perusterveellisen ruokavalion avulla voin myös pitää itseni terveenä mahdollisimman pitkään ja välttää joitakin elinsiirron saaneiden tyypillisistä liitännäissairauksista, kuten diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet, Söyrilä toteaa.

Elinsiirron saaneiden arvokilpailuissa urheilijat kilpailevat ikäryhmissä, alkaen 18–29-vuotiaiden sarjasta ja päättyen yli 70-vuotiaiden sarjaan. Kisojen toinen erityispiirre on, että urheilijat voivat osallistua useaan eri lajiin. Yksittäinen urheilija voi valita ohjelmaansa viisi eri yksilölajia ja niiden lisäksi viestejä ja joukkuelajeja, kunhan kisojen aikataulu vain antaa myöten.

Vuonna 2016 elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Vantaalla.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: joukkueenjohtaja Teemu Lakkasuo, puh. 040 565 1001, teemu.lakkasuo@vammaisurheilu.fi

Kisojen kotisivut: www.trasplantados2015.gob.ar