Terveysremontti onnistuu puolison kanssa

21.1.2015

Liikuntaa onnistui lisäämään 67 prosenttia liikuntaharrastuksen yhdessä aloittaneista, mutta itsekseen aloittaneista vain noin 25 prosenttia.

Laihduttaminen, tupakoinnin lopettaminen tai liikuntaharrastuksen aloittaminen onnistuu paljon helpommin, jos saa houkuteltua myös puolisonsa muuttamaan elintapojaan. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan vaikutus on huomattava.

Tutkimuksessa tupakoinnin lopettamisessa onnistui 50 prosenttia miehistä ja naisista, joiden puolisot aloittivat tupakkalakon samaan aikaan. Jos puoliso jatkoi tupakointia, tupakoinnin onnistui lopettamaan vain 8 prosenttia.

Laihduttamisessa onnistui 36 prosenttia naisista ja 26 prosenttia miehistä, joiden puoliso aloitti laihduttamisen samaan aikaan, mutta vain 10–15 prosenttia yksin yrittäneistä. Liikuntaa onnistui lisäämään puolestaan 67 prosenttia liikuntaharrastuksen yhdessä aloittaneista, mutta itsekseen aloittaneista vain noin 25 prosenttia.

Samanlainen vaikutus havaittiin pariskunnissa, joissa toinen osapuoli oli jo omaksunut terveet elintavat aiemmin, mutta yhteys ei ollut yhtä vahva.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 3 700 pariskuntaa. Osallistujat olivat yli 50-vuotiata.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim