Duodecim: Elintapojen parantaminen näkyy valtimoissa jo alle viisikymppisenä

5.8.2014

Terveellisten elintapojen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta huonojenkaan elintapojen vaikutukset eivät ole peruuttamattomia, jos tapojaan viilaa parempaan suuntaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suotuisat muutokset elintavoissa voivat pienentää sydänriskejä jo alle viisikymppisenä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 18–30-vuotiaita miehiä ja naisia seurattiin 20 vuoden ajan. Erityisesti tutkijoita kiinnosti millaisia muutoksia osallistujien elintavoissa tapahtui.

Tulokset osoittivat, että elintapojaan terveellisempään suuntaan muuttaneiden valtimoissa oli seurannan päättyessä vähemmän ateroskleroosia, minkä lisäksi heidän valtimoidensa sisäpinnat olivat paremmassa kunnossa kuin muiden osallistujien. Valtimomuutoksia oli sen sijaan enemmän osallistujilla, jotka muuttivat elintapojaan huonompaan suuntaan seurannan aikana.

Suurin vaikutus oli tupakoinnin lopettamisella ja laihduttamisella, mutta myös ruokavaliomuutokset, liikunnan lisääminen ja kohtuus alkoholin käytössä pienensivät haitallisten valtimomuutosten todennäköisyyttä.

Valtaosa ihmisistä elää enemmän tai vähemmän epäterveellisesti ja harvat noudattavat terveellistä ruokavaliota tai liikkuvat riittävästi. Tätä taustaa vasten yhdysvaltalaisten tulokset ovat hyvin tervetulleita, sillä ne osoittavat elintapojen parantamisen pysäyttävän tai hidastavan sydäntaudeille altistavia valtimomuutoksia vielä alle viisikymppisenä.

Tutkimukseen osallistui 3 500 miestä ja naista. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;130:10–17)
http://circ.ahajournals.org/content/130/1/10.abstract