Voimaa vanhuuteen -ohjelma jatkaa tuloksellista työtään

16.6.2014


Voimaa vanhuuteen -ohjelman aloittanut 13 kunnan kuntaryhmä on päättänyt kolmivuotisen ohjelmatyön. Kunnat ovat onnistuneet Ikäinstituutin mentoroinnin ja koulutuksen tukemana kaksinkertaistamaan toimintakyvyiltään heikentyneiden ikäihmisten ohjattujen liikuntaryhmien ja niihin osallistuneiden määrät.

Vuosien 2010 ja 2013 välillä liikuntaryhmien määrä nousi ensimmäisessä kuntaryhmässä paristasadasta noin 500 ryhmään. Osallistujamäärät lähes kolminkertaistuivat ollen viime vuoden lopussa noin 7 500. Kaksi kolmannesta osallistujista oli naisia ja kolmannes miehiä.

Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelman avulla parannetaan kotona asuvien, yli 75-vuotiaiden toimintakykyä. Ohjelmassa mukana olevat kunnat ovat tarttuneet ikääntymishaasteeseen lisäämällä heikompikuntoisille ikäihmisille liikuntaneuvontaa, lihasvoima- ja tasapainosisältöisiä liikuntaryhmiä ja ulkoilua.

Toiminnan lisäys on tehty julkisen sektorin, järjestöjen ja ikäihmisten yhteistyönä. Kunnat eivät ole Ikäinstituutin mukaan saaneet toimintaansa rahallista tukea.

– On hienoa todeta, että useat toimijat ovat halunneet yhdistää voimansa saadakseen heikompikuntoisille ikäihmisille harjoittelumahdollisuuksia. Eri ammattiryhmien yhteistyö sekä ikäihmisten mukaanotto toimintojen suunnitteluun on tuloksellisen työn lähtökohta. Kaikki oppivat toisiltaan ja oma työ helpottuu, kertoo ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista.

Ikäinstituutin mukaan kuntien hyvinvointistrategioihin on entistä useammin kirjattu ikäihmisten terveysliikunta ja liikuntaraadeissa on kuultu iäkkäiden näkemyksiä terveysliikunnasta. Eri toimijat kunnissa ovat kehittäneet monia hyviä toimintamalleja kuten olohuonejumppa, taloyhtiöliikunta, vertaisohjaajien vetämät liikuntaryhmät sekä ohjatut ulkoiluryhmät hitaammille kulkijoille.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman toinen kausi ja samalla työ kahdessa muussa kuntaryhmässä jatkuu vuoden loppuun 2015.

Lähde ja lisätietoa: Ikäinstituutti

Lue tästä Voimaa vanhuuteen II – kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja (2010–2015), seuranta- ja arviointiraportti 2013.

 

Voimaa vanhuuteen -ohjelman kuntaryhmät

I kuntaryhmä (2010–2013): Hämeenlinna, Iitti, Jalasjärvi-Ilmajoki-Kurikka (JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä), Juva-Joroinen-Rantasalmi (JJR-kunnat), Kemiönsaari, Kokkola, Kustavi, Kuusamo ja Sastamala.
Lisätietoa: mentori Heli Starck 040 5968 799 tai
heli.starck@ikainstituutti.fi

II kuntaryhmä (2011–2014): Alavus, Hanko, Juuka , Keuruu, Kokemäki, Liperi, Loviisa, Nurmes, Peruspalvelukuntayhtymä Selänne (Haapajärvi, Kärsämäki, Pyhäjärvi ja Reisjärvi), Ranua ja Ähtäri.
Lisätietoa: mentori Annele Urtamo 040 5829 892 tai
annele.urtamo@ikainstituutti.fi

III kuntaryhmä (2012–2015): Eksote (Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari), Kouvola, Lahti, Pieksämäki ja Valkeakoski. 
Lisätietoa: mentori Minna Säpyskä-Nordberg 040 5968 792 tai
minna.sapyska-nordberg@ikainstituutti.fi

Voimaa vanhuuteen -ohjelman ohjelmajohtaja Elina Karvinen 040 530 2603 tai elina.karvinen@ikainstituutti.fi
www.voimaavanhuuteen.fi

Voimaa vanhuuteen -ohjelma edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla. Tavoitteena on kehittää ja lisätä ohjelmaan valituissa 38 kunnassa iäkkäiden liikuntaneuvontaa, ohjattua lihasvoima- ja tasapainoharjoittelua sekä ulkoilua että arkiliikunnan mahdollisuuksia. Ohjelmaa koordinoi Ikäinstituutti Raha-automaattiyhdistyksen, opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön tuella.