Duodecim: Niskan retkahdusvamma lievittyy omatoimisella harjoittelulla

25.4.2014

Piiskaniskuvamma eli niskan retkahdusvamma ei välttämättä parane yhtään paremmin, vaikka potilas saisi pitkää fysioterapiaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kroonista piiskaniskuvammaa potevan kivut lievittyvät yhtä hyvin pelkällä omatoimisella harjoittelulla ja neuvonnalla.

Viitteitä pitkän fysioterapian odotettua vähäisemmästä tehosta on saatu tutkimuksissa, joissa on hoidettu akuutteja piiskaniskuvammoja, mutta kroonisia vammoja koskeva tieto on puuttunut.

Piiskaniskuvamma eli niskan retkahdusvamma syntyy, kun pää heilahtaa äkillisesti ja hallitsemattomasti taaksepäin ja sen jälkeen voimakkaaseen etutaivutukseen. Vamma syntyy tyypillisesti peräänajokolarissa. Suurin osa paranee kolmen kuukauden kuluessa, mutta yhdellä kymmenestä oireet kroonistuvat.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 172 kroonista piiskaniskuvammaa potevan seurantaan. Osallistujat satunnaistettiin tutkimuksen alussa joko 20 fysioterapiakerran intensiiviryhmään tai ryhmään, joka sai vain neuvoja ja kotijumppaohjeita. Potilaiden oireet olivat jatkuneet kolmesta kuukaudesta viiteen vuoteen.

Potilaiden oireita kyseltiin halki vuoden mittaisen seurannan, mutta ryhmäläisten kipuoireissa ei havaittu käytännössä minkäänlaisia eroja. Tämän perusteella tutkijat pitävät todennäköisenä, ettei pitkä fysioterapia välttämättä ole järkevää kroonisen piiskaniskuvamman hoidossa. Pitkää hoitoa tärkeämpää olisikin selvittää missä vaiheessa fysioterapia on tehokasta ja keskittää hoito.

Tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;doi:10.1016/S0140-6736(14)60457-8)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960457-8/abstract