Duodecim: Liika urheilu saattaa haitata nuoren hyvinvointia

17.3.2014

Liikunta ja urheilu ovat hyväksi iästä riippumatta, mutta urheilu voi myös haitata elämää, jos sitä harrastaa paljon. Tuoreessa sveitsiläistutkimuksessa tämä havaittiin nuorilla 16–20-vuotiailla.

Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja se perustuu 1 300 sveitsiläisnuoren ja nuoren aikuisen kyselyvastauksiin. Osallistujat jaoteltiin neljään ryhmään heidän liikuntaharrastuksiinsa käyttämän ajan perusteella.

Kun tutkijat yhdistivät hyvinvointikyselyn tulokset tietoihin osallistujien liikunnallisuudesta, parhaimmaksi olonsa kokivat keskimäärin 14 tuntia viikoittain liikkuvat sekä noin 7 tuntia viikossa liikuntaa harrastavat. Heikoimmaksi olonsa arvioivat yli 18 tuntia viikoittain liikkuvat sekä korkeintaan muutaman tunnin viikossa liikuntaan käyttävät.

Sveitsiläisten tulokset viittaavat 7–14 tuntia viikossa olevan hyvinvoinnin kannalta ideaalitaso nuorille ja nuorille aikuisille. Hyvinvoinnilla tässä tutkimuksessa tarkoitettiin muiden muassa hyvää mielialaa, riittävää lepoa ja tarmokkuutta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2014;99:208–210)
http://adc.bmj.com/content/99/3/208.abstract