KKI-ohjelma palkitsi terveysliikuntahankkeita ja liikunnan olosuhteiden edistäjän

29.1.2014 klo 13:00

Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma palkitsi tänä vuonna terveysliikunnan edistämiseksi tehdystä esimerkillisestä työstä Kouvolan kaupungin terveyden ja liikunnan edistämisen yksikön Laatuelämää liikunnasta -hankkeen, jyväskyläläisen Landis+Gyr Oy:n Manage Health Better -hankkeen sekä Savonlinnan Seudun Liikunta ry:n Äijissä on energiaa -hankkeen.

Lisäksi liikunnan olosuhteiden edistäjänä palkittiin Joensuun kaupunki laaja-alaisesta poikkihallinnollisesta yhteistyöstä arki- ja lähiliikunnan olosuhteiden kehittämisessä.

Palkinnot luovuttivat kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen KKI-ohjelman vuosipäivänä 29.1.2014 Helsingissä Aleksanterin teatterissa. 
 

Lyhyet automatkat hyötyliikunnaksi

 

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki nosti juhlapuheessaan esiin keinoja arkisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Liikkumattomuuden rinnalle haasteeksi on noussut lisääntynyt istuminen. Päivittäisen istumisen määrä ja sen terveyshaitat on otettu vakavasti niin työyhteisöissä, liikunta- ja terveysalalla kuin mediassakin.


– Suomalaiset ovat kyllä aktiivisia vapaa-ajan liikunnan harrastajia, mutta arkiliikkuminen on jatkuvasti vähentynyt. Hyötyliikuntaa tulisi ehdottomasti lisätä istumisen vastapainoksi.

– Suuri potentiaali on lyhyissä automatkoissa, jotka voitaisiin aivan hyvin tehdä kävellen tai pyöräillen, kannustaa Arhinmäki. 

– Tavoitteena onkin vähentää yksin omalla autolla ajamista ja lisätä ympäristön ja yhteiskunnan kannalta edullisia liikkumistapoja. Samalla kunto kohenee ja terveys paranee.

 

Liikunnan rooli terveydenhuollossa vahvemmaksi


Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kannusti puheessaan liikunnan aseman vahvistamiseen terveyden edistämistyössä.

– Liikunnan edistämisen tulisi nousta sosiaali- ja terveydenhuollossa merkitykseltään vastaavalle tasolle kuin alkoholin ja tupakan vastaisen työn.
 

Huovisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstö on avainasemassa liian vähän liikkuvien tavoittamisessa ja liikunnan puheeksi ottamisessa.


– On tärkeää, että liikuntaa aloittava saa terveydenhuollosta henkilökohtaista ja suunnitelmallista liikuntaneuvontaa sekä ajantasaista opastusta alueen liikuntamahdollisuuksista. Vastaavaa neuvontaa on tarjolla ravitsemuksesta ja lääkehoidosta.

Lisätietoa KKI-ohjelmasta ja palkituista: KKI-ohjelma