Käytä lisäaika ja lähde liikkumaan ensi viikonloppuna

23.10.2013

Lisäaikaa liikunnalle -kampanjan alla Hengitysliitolta ilmestyy Hengitä ja hengästy –liikuntaopas.
Lisäaikaa liikunnalle -kampanjan alla Hengitysliitolta ilmestyy Hengitä ja hengästy –liikuntaopas.

Puhise poskesi punaiseksi – Lisäaikaa liikunnalle –kampanja liikuttaa suomalaisia tänä syksynä jo 15. kerran. Hengitysliiton ja Suomen Apteekkariliiton järjestämä kampanja puuttuu yhteen suurimpaan liikunnan esteeseen, ajan puutteeseen. Kampanjan puitteissa järjestetään liikunnallisia tapahtumia eri puolilla Suomea.

Lisäaikaa liikunnalle –kampanja aktivoi ihmisiä käyttämään kellojen siirrosta saadun lisätunnin liikuntaan ja tekemään liikunnasta myös pysyvämmän tavan. Kampanja järjestetään viikonloppuna 26.–27. lokakuuta, jolloin myös kellot siirretään talviaikaan.

– Nyt on mahtava tilaisuus lähteä liikkumaan, kun kerrankin on aikaa.  Jo pienikin liike tekee hyvää keuhkoille, hengitys kiihtyy ja saa veren kiertämään, kertoo Janne Haarala, Hengitysliiton liikunnan suunnittelija.

Kampanja sai alkunsa vuonna 1999. Pari vuotta ennen tätä julkaistiin Kansallinen liikuntatutkimus, jossa ajan puute oli yksi suurimmista liikunnan esteistä. Halua liikkumiseen ihmisiltä kuitenkin löytyi.

Vuosien varrella kampanja on liikuttanut eri puolilla Suomea kymmeniä tuhansia ihmisiä paikallisten hengitysyhdistysten ja apteekkien tapahtumissa. Tänä vuonna mukana on yli 40 hengitysyhdistystä ja 60 apteekkia. Ne järjestävät yhdessä liikunnallisia tapahtumia ja tempauksia ympäri Suomea. Tiedot tapahtumista löytyvät osoitteesta www.hengitysliitto.fi/liikunta

– Väestön fyysisen aktiivisuden ja liikunnan vähäisyys aiheuttaa edelleen merkittäviä ja yhä kasvavia haasteita suomalaiselle yhteiskunnalle. Pari viikkoa sitten julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteiset valtakunnalliset Muutosta Liikkeellä!- linjaukset, joissa kannustetaan muun muassa kansanterveysjärjestöjä toteuttamaan terveyttä ja hyvinvointia lisäävää liikuntaa, sanoo Janne Haarala.

Lisäaikaa liikunnalle -juhlavuotta vietetään teemalla Puhise posket punaiseksi. Tapahtumissa on myös jaossa juhlavuoden kunniaksi liikunta-arpoja.

– Arpoja jaetaan paikallisten lisäaikaa liikunnalle –kampanjaan osallistuvien hengitysyhdistysten ja apteekkien toimesta. Niitä jaetaan kaikille punaposkisille ihmisille, jotka ovat liikkuneet oman hyvinvointinsa eteen, puhisee innostuneesti Janne Haarala.

Lisäaikaa liikunnalle -kampanjan alla Hengitysliitolta ilmestyy myös Hengitä ja hengästy –liikuntaopas. Se tukee hengityssairaita liikkumisen aloittamisessa ja opastaa hengitysharjoituksien tekoon. Opasta voi ostaa Hengitysliiton sivuilta osoitteesta www.hengitysliitto.fi/julkaisut kolmen euron hintaan.