Liikuta minua -tapahtuma toi soveltavat liikkujat yhteen Hyvinkäällä

24.5.2013

Hyvinkään nivelpiirin ohjaaja Tarja Tauriainen vinkkasi Vaje ry:lle, että liikuntatapahtumalla voi olla mukana Liiku terveemmäksi -päivässä. Kuva Katri Kovasiipi
Hyvinkään nivelpiirin ohjaaja Tarja Tauriainen vinkkasi Vaje ry:lle, että liikuntatapahtumalla voi olla mukana Liiku terveemmäksi -päivässä. Kuva Katri Kovasiipi
Hilkka Sillanpää taiteili Suomen Nivelyhdistyksen Hyvinkään nivelpiirin järjestämällä värikkäällä tasapainoradalla. Kuva Juhani Honkanen
Hilkka Sillanpää taiteili Suomen Nivelyhdistyksen Hyvinkään nivelpiirin järjestämällä värikkäällä tasapainoradalla. Kuva Juhani Honkanen

Hyvinkään Järjestökeskus Onnensilta täyttyi tyytyväisistä liikkujista maanantaina 13.5.2013, kun paikalliset terveysjärjestöt viettivät yhteisen liikuntapäivää.

Järjestökeskus Onnensillan Liikuta minua -tapahtumassa päästiin kokeilemaan senioritanssia, bocciaa, tasapainorataa, puhallustikkaa, kahvakuulailua, kipukoukkujumppaa sekä erilaisia soveltavaan liikuntaan ja rentoutukseen sopivia peli- ym. välineitä.

Vaje ry:n toiminnanjohtaja Marja Koskelainen kertoo, että tapahtuman taustalla on Vaje ry:n perustama liikunta- ja kuntoutusryhmä.
– Hallituksessamme mietittiin, miten saataisiin järjestettyä kaikille iästä tai sairaudesta huolimatta motivoivaa liikuntaa. Tällä tapahtumalla olemme mukana SoveLi ry:n Liiku terveemmäksi -päivässä, jonka meille vinkkasi Suomen Nivelyhdistyksen Hyvinkään nivelpiirin ohjaaja Tarja Tauriainen.

Koskelainen on tyytyväinen tapahtuman osallistujajoukkoon.

– Olemme oikein iloisia: ihmisiä on tullut paikalle hyvin jo käynnistyneistä kevät- ja pihatöistä huolimatta. Myös yhteistyö tapahtumaa järjestäneiden yhdistysten välillä on ollut hyvää, Koskelainen kiittelee.

– Vajeelle ollaan valitsemassa toiminnaohjaajaa, jonka tehtävänä on tulevaisuudessa kehittää toimintoja. Tavoitteenamme on kouluttaa myös lisää vertaisohjaajia. Onnensillassa voisi olla jopa päivittäisiä, liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille sovellettuja liikuntatapahtumia – ja joskus vaikka päivätansseja, Koskelainen visioi.

Liikuta minua -tapahtuman suunnitteluun osallistunut aktiivinen ydinjoukko koostui seitsemän eri yhdistyksen edustajista.
– Vaje ry:hyn kuuluu 23 yhdistystä, ja tänne onkin näköjään tullut liikkumaan paljon jäsenyhdistystemme väkeä, Koskelainen toteaa.

Tapahtuma onnistui niin hyvin, että Marja Koskelainen lupailee sille myös jatkoa.
– Jatkosuunnitelmat lähtevät varmasti tämän jälkeen käyntiin. On mahdollista, että järjestämme vuosittain tällaisen isomman tapahtuman, hän sanoo.


Senioritanssi onnistuu myös tekonivelillä


Jo toistakymmentä vuotta senioritanssia ohjannut Maila Antikainen testaa puhallustikkaa, mutta innostuu saman tien kertomaan tanssin riemusta.
– Olin jo yli 10 vuotta harrastanut senioritanssia, kun lonkkani tuli kipeäksi. Tekonivelen saatuani olen päässyt taas hyvin tanssimaan. Olen kouluttautunut myös istumatanssin ohjaajaksi, kävin Virroilla kaksikin kurssia.
– Senioritanssi sopii hyvin myös nivelvaivaisille. Meillä on täällä Hyvinkään Senioritanssijoissa joka maanantai klo 10 alkeiskurssi, jonne voi tulla kuka vain, vaikkei olisi koskaan tanssinut yhtään, Antikainen opastaa.

Työuransa Antikainen teki karjamestarina, ja hänelle liikunta ja jumpat ovat aina olleet tärkeitä.
– Perustimme Hyvinkään Senioritanssijat ry:n mieheni kanssa vuonna 2007. Tansseja ohjaamme Sahamäen palvelukeskuksessa, jonka tilat saamme kaupungilta käyttöömme maksutta. Koska kaupunki antaa meille ilmaiset tilat ja me kaikki ohjaajat teemme vapaaehtoistyötä, emme tarvitse toimintaamme juuri lainkaan rahaa. Välillä saamme avustuksia, että voimme kouluttaa lisää ohjaajia. Monet ohjaajistamme käyvät tosin kursseja myös omilla rahoillaan, Antikainen kertoo.

Tällä hetkellä Hyvinkään Senioritanssijoilla on kuusi tanssinohjaajaa ja kaksi istumatanssin ohjaajaa.

Antikaisen lempitansseja ovat valssit. – Valssi on sellaista menevää. Mutta kyllä minulta sujuu jenkka ja polkkakin nyt, kun olen saanut tekonivelen.


Puhallustikka terästää silmää ja keuhkoja


Liikunnanopettaja Harri Salomäki järjestää erilaisia tapahtumia harrastuksenaan. Tuttujakin lajeja voi soveltaa miten vain, kesämökeiltä tuttua mölkynpeluutakin voi kehittää vaikka kuinka moneksi sovellukseksi yhdistysten ja yritysten tilaisuuksiin.

Onnensillan Liikuta minua -tapahtumaan Salomäki on tuonut puhallustikkaa varten kehittämänsä Disney-henkisen, leikkimielisen maalitaulun. Puhallustikan pelaaja saa puhkua ja puhaltaa kevyen muovisen ”tikan” ohuen putken läpi, ja tavoitteena on osua sillä maalitauluna olevan sarjakuvahahmon suuhun. 
– Tässä lajissa harjaantuu silmä ja puhallustekniikka. Tärkeintä näissä leikeissä ja toiminnoissa on, että ne ovat yhdessä tehtäviä, ja niissä tulee aina onnistumisen kokemuksia, Salomäki painottaa. Päivätyön ja tapahtumajärjestelyjen ohella Salomäki valmentaa jenkkifutisjunioreita. – Aika meinaa jo loppua kesken, puuhamies toteaa.

Teksti Katri Kovasiipi
Kirjoittaja on Nivelyhdistyksen tiedottaja

 

FAKTA

 • Soveltava Liikunta SoveLi ry:n ohjaama Liiku terveemmäksi -päivä on Suomen vastaus Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukseen ja haasteeseen, jonka mukaisesti maailmassa on vietetty vuodesta 2002 alkaen Move for Health (Liiku terveemmäksi) -päivää.
   
 • Hyvinkääläisten järjestöjen yhteinen Liikuta minua -tapahtuma 13.5.2013 oli osa SoveLi ry:n järjestämää valtakunnallista Liiku terveemmäksi -päivää.
   
 • Hyvinkään Vammaisjärjestöjen Yhteistyöelin Vaje ry toimii paikallisten potilas- ja vammaisyhdistysten yhteistyöelimenä ja Hyvinkään kaupungin vammaisneuvostona.
   
 • Järjestökeskus Onnensilta on kaikkien hyvinkääläisten sosiaali- ja kansanterveysyhdistysten yhteinen toimintakeskus. Tilojen käyttö on yhdistyksille maksutonta. Myös Hyvinkään nivelpiiri kokoontuu Onnensillassa.
   
 • Ilmoita oma tapahtumasi mukaan: liikuterveemmaksi.fi