Kelkkajääkiekko liukuu vauhdilla Suomeen

18.4.2013


Kelkkajääkiekko on yksi uusimmista vammaisjoukkueurheilulajeista Suomessa. Suomen rannikolle laji rantautui vasta neljä vuotta sitten. Nykyisin lajia harrastetaan Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Lieksassa.

Tavoitteena on, että laji leviäisi myös muihin Suomen kolkkiin. Tahtotila lajin käynnistämiselle on Imatralla, Lappeenrannassa, Oulussa ja Turussa. Parhaillaan Turussa promotaan lajin puolesta Suomen Jääkiekkoliiton, TUTO Hockey Oy:n, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n sekä Soveltava Liikunta SoveLi ry:n voimin.

 

Kelkkajääkiekko on alun perin kehitetty 1960-luvulla Ruotsissa vammautuneiden henkilöiden kuntoutumismuodoksi. Tuosta hetkestä on menty jo monta liukua eteenpäin, sillä nykyisin laji on osa talviparalympialaisten lajikavalkadia. Jääkiekon mahtimaat – Kanada ja USA – liikuttavat eniten harrastajia myös tässäkin lajissa.

 

Lajiesittely Mestiksen erätauolla

 

Kelkkajääkiekko on päässyt pariinkin otteeseen esille Turussa, viimeksi helmikuussa TUTO Hockey -K-Vantaa Mestis-ottelun erätauolla. Marli Areenan harjoitusjäähallissa oli mahdollisuus tutustua kelkkajääkiekkoon ja kokeilla lajia. Paikalla oli opastamassa kuusi helsinkiläistä alan harrastajaa. Tapahtuman jälkeen pääsi seuraamaan TUTO:n Mestisottelua sekä ottelun erätauolla kelkkajääkiekkopromoa.
 

- Tämä oli hyvä näytönpaikka kelkkajääkiekolle, sillä halli oli loppuunmyyty ja uusi laji sai monta kiinnostunutta silmäparia, TUTO Hockeyn markkinointipäällikkö Janne Ollila kertoo.

 

- Nyt ”uuden” TuTOn aikaan olemme panostaneet siihen, että tehdään monialaisesti yhteistyötä. Tämä on yksi osa sitä. Jos pelaajia ja ohjaajia on tarpeeksi, uskon, että laji on toteutettavissa ry:n puolella eli aktiiviset nyt vain liikkeelle! Tätähän lajia on mahdollista harrastaa niin vamman kanssa että ilman.

 

Kelkkajääkiekko on yksi seuratuimmista paralympialajeista
 

Kelkkajäkiekkopromon sivussa käydään keskustelua valtion liikuntaneuvoston erityisliikuntajaoston jäsenen, eläkkeellä olevan urheiluasiamiehen Pertti Perkon kanssa. Hän kertoo, että kelkkajääkiekko on yksi paralympialaisten suosituimmista lajeista katsojalukujen perusteella. Tuo tosiasia on helppo ymmärtää, kun seuraa hetkisen kelkkajääkiekkopromoa. Lajihan on aivan yhtä mukaansa tempaavaa ja vauhdikasta kuin liigatason pelikin.  

 

- Olemme jo kauan puuhanneet kollegani Wahlstenin kanssa kelkkajääkiekkoa myös länsirannikolle. Liitolla on selkeä tahtotila sille, että laji leviäisi Suomessa. Tällä hetkellä selvittelemme kiinnostusta Turun seudulla. Eli kuuntelemme mielenkiinnolla, onko lajille oikeaa kysyntää.  Kuten kaikki muukin uusi toiminta tai muutos, tämäkin vaatii monen tahon yhteistyötä.

 

- Toivon, että hyvän asian eteenpäin saattamiseksi, kuntien liikuntatyöntekijät, seurat, VAU, SoveLi sekä yksittäiset pelimiehet ja -naiset ilmaisevat halukkuutensa harrastuksen tiimoilta. Nyt vain rohkeasti ilmoittamaan kiinnostuksesta lajiin!

Teksti: Hanna Pitkänen

 

Kelkkajääkiekkoilu lyhyesti

  • Kelkkajääkiekko on yksi nuorimmista vammaisurheilulajeista Suomessa. Laji soveltuu liikuntavammaisille pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky.

  • Yleisin kelkkajääkiekkoilijan vamma on alaraajan vamma.

  • Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille jääkiekkoilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojen vuoksi voi harrastaa jääkiekkoa.

  • Lajia voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.

  • Kelkkajääkiekon säännöt ovat lähes samat kuin jääkiekossa: Ottelut pelataan tavallisessa jääkiekkokaukalossa. Peliaika on 3 x 15 minuuttia. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kenttäpelaajat ja maalivahti pelaavat peliä kelkassa istuen. Pelaajilla on normaalit jääkiekkovarusteet.