Duodecim: Liikunnan puute lihottaa kiinalaisiakin

18.3.2013

Vähäinen liikunta ja liika television ääressä löhöäminen ovat tunnettuja lihottajia länsimaissa, mutta sama pätee myös Kiinassa. Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat tervetulleita, sillä lihavuus yleistyy kovaa vauhtia Kiinassa, mutta lihottavien elämäntapojen vaikutuksia on tutkittu siellä vähänlaisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 470 000 terveen 30–79-vuotiaan miehen ja naisen terveys-, elintapa- ja liikuntatietoja.

Keskeinen fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttava seikka oli osallistujien ammatti ja työ. Kun työn luonne huomioitiin analyysissa, toimistotyötä tekevien havaittiin liikkuvan noin kolmanneksen vähemmän kuin tehdastyöläisten.

Riippumatta ammatista analyysi kuitenkin osoitti painoindeksin, vyötärön ympäryksen sekä kehon rasvaprosentin laskevan mitä enemmän henkilö oli liikkeellä. Vastaavasti paino ja rasvan määrä kasvoivat mitä enemmän vapaa-ajastaan henkilö vietti television ääressä, kirjojen parissa tai muussa fyysisesti passiivisessa ajanvietteessä.

Fyysisesti passiiviseen vapaa-aikaan ja fyysiseen aktiivisuuteen liitetyt vaikutukset olivat toisistaan riippumattomia. Eli toisin sanoen television ääressä illat istuvat olivat alttiimpia lihomaan, vaikka muuten liikkuivat esimerkiksi työssään. Liikunta tosin hillitsi kilojen kertymistä heilläkin.

Tulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja ja todistavat niiden pätevän myös Kiinan oloissa ja väestössä. Fyysisesti passiivinen elämäntapa on yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiin.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;97:487–496)
http://ajcn.nutrition.org/content/97/3/487.abstract