Duodecim: Viiden mielenterveyshäiriön taustalla samoja geenimuutoksia

4.3.2013

Laaja geenitutkimus on löytänyt yhteisiä geenimuotoja skitsofrenian, autismin kirjon, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, vakavan masennuksen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön taustalta. Osa geenimuodoista vaikuttaa solujen kalsiumkanavien toimintaan, tutkijat havaitsivat.

Viitteitä esimerkiksi skitsofrenian ja autismin kirjon häiriöiden yhteyksistä on saatu aiemminkin. Nyt julkaistut tulokset ovat kuitenkin kattavimmat ja ne viittaavat myös siihen, että monien mielenterveyshäiriöiden osatekijänä voi olla kalsiumkanavien toiminnan häiriöt. Jos havainto varmistuu uusissa tutkimuksissa ja osoittautuu merkittäväksi, kalsiumkanavat voivat tarjota keinon hoitaa useita sairauksia ja häiriöitä, joita on pidetty toisistaan erillisinä.

Tutkijat pitävät merkittävänä myös sitä, että geenitason tiedon lisääntyessä heillä on entistä paremmat mahdollisuudet tunnistaa psykiatrisia sairauksia niiden mahdollisten syntymekanismien perusteella eikä vain psykiatristen oireiden avulla. Kasvava määrä tutkimustietoa viittaakin siihen, että monilla mielenterveysongelmilla on samoja geneettisiä riskitekijöitä, vaikka niiden oireet ovat erilaisia.

Tulokset perustuvat 33 000 potilaan ja 28 000 verrokin koko geeniperimän kattaviin tietoihin. Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen näin suuri geenitutkimus, jossa useita eri psykiatrisia häiriötä on yhdistetty toisiinsa.
 

Lähde:
Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;DOI:10.1016/S0140-6736(12)62129-1)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60223-8/abstract