Kansanterveysjärjestöjen jäsenyys Valossa tapetilla

30.11.2012

SoveLin toiminnanjohtajan Anne Taulun mielestä kansanterveysjärjestöt täytyy ehdottomasti hyväksyä varsinaisiksi jäseniksi toteuttamaan yhteistä liikunnan visiota.
SoveLin toiminnanjohtajan Anne Taulun mielestä kansanterveysjärjestöt täytyy ehdottomasti hyväksyä varsinaisiksi jäseniksi toteuttamaan yhteistä liikunnan visiota.

Uuden liikunnan kattojärjestön Valon strategiapäivässä keskusteltiin järjestön strategiasta ja sääntöluonnoksesta. Säännöissä keskustelua herätti etenkin se, kuinka tiukasti varsinainen jäsenyys rajataan.

Vain varsinaisilla jäsenillä on ääni- ja päätösvalta uudessa liikunnan kattojärjestössä. Tämä jäsenyys voidaan rajata väljemmin tai tiukemmin. Sääntötyöryhmän edustaja Timo Laitinen painotti tiukempaa vaihtoehtoa.

– Varsinainen jäsenyys olisi mahdollinen valtakunnallisille rekisteröidyille yhdistyksille, joiden tarkoituksena on ensisijaisesti edistää liikuntaa ja urheilua, sääntötyöryhmän Timo Laitinen esitteli.

Käytännössä kansanterveys- ja vammaisjärjestöt vastaavat Suomessa soveltavan liikunnan toteuttamisesta yhdessä kuntatoimijoiden kanssa, vaikka ne tekevät muutakin kuin liikuntaa.

– Rajalinja jäsenyydessä menee silloin siinä, onko järjestö Raha-automaatiyhdistyksen vai Veikkauksen edunsaaja. Päälinja on, että rajaus olisi kuten entisessä SLU:ssa. Käytännössä eri tyyppiset kansanterveysjärjestöt jäisivät ulkopuolelle, Laitinen sanoi.

Kansanterveysjärjestöjen varsinaisesta jäsenyydestä järjestettiin Turun strategiapäivässä koeäänestys. Yleisö nosti esiin tasaisesti sekä punaisia että vihreitä lippuja. SoveLin toiminnanjohtajan Anne Taulun puheenvuoro palkittiin aplodein.

– Jos ajatellaan, mitä strategialla tavoitellaan, jos halutaan aidosti edistää liikuntaa ja urheilua, niin kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen pitää ehdottomasti olla mukana, Taulu sanoi.

Uuden järjestön tavoitteena on, että olisimme maailman liikkuvin urheilukansa. Valon sääntötyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 5.12.2012. Varsinainen sääntöesitys lähtee Timo Laitisen mukaan lausuntokierrokselle vanhojen  järjestöjen jäsenille alkuvuodesta 2013. Sääntöjä on tarkoitus hioa niin, että niistä vallitsee laaja yksimielisyys ensi maaliskuussa.

Teksti Heidi Hölsömäki