Tänään keskustellaan uuden liikuntajärjestön säännöistä

30.11.2012

Teemu Japisson toivotti uuden liikuntajärjestön strategiapäivän alla kaikki toimijat mukaan edistämään visiota ”suomalaisista maailman liikkuvin urheilukansa”. Hänen näkemyksensä mukaan SoveLi hyväksyttäisiin uuden liikuntajärjestön päättäväksi jäseneksi ja jäsenjärjestöt ei-päättäviksi jäseniksi.

Liikunta- ja urheilujärjestöillä on tänään suuri päivä. Kolme isoa liikuntajärjestöä (SLU, Nuori Suomi ja Kuntoliikuntaliitto) ovat yhdistymässä, ja tänään perjantaina Turussa keskustellaan tulevien jäsenjärjestöjen kanssa niin strategiasta kuin säännöistäkin. Iltapäivällä paljastuu uuden järjestön nimi.

Uuden järjestön pääsihteeri Teemu Japisson esitteli keskiviikkona SoveLin syyskokouksessa tulevia muutoksia. Japissonin näkemyksen mukaan päättäviksi jäseniksi ollaan hyväksymässä vain järjestöt, joiden pääasiallinen tehtävä on liikunta ja urheilu.

– Ei-päättäviksi jäseniksi toivotamme kaikki ry:t, jotka haluavat edistää huikeaa visiotamme ”suomalaisista maailman liikkuvin urheilukansa”. Mikseivät kunnat ja yrityksetkin, Japisson sanoi.

Japissonin näkemyksen mukaan SoveLi olisi uudessa järjestössä päättävä jäsen ja 17 jäsenjärjestöä ei-päättäviä. Tämä herätti syyskokouksessa kysymyksiä.

– Hukkuuko yksi ääni verrattuna siihen, kuinka massiivista joukkoa liikutamme? kysyi SoveLin toiminnanjohtaja Anne Taulu.

SoveLin jäsenjärjestöihin kuuluu noin 327 000 suomalaista. Samaa kysymystä pohti Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haarala, joka totesi, että sama tilanne on tosin ollut myös vanhassa SLU:ssa.

– Tukijäsenenäkin on voinut osallistua kokouksiin ja olla mukana edistämässä liikuntaa ja urheilua, Haarala totesi.
 

Asiat ja kumppanuudet edellä


Japisson korosti SoveLin syyskokousväelle sitä, että urheilujärjestöt eivät voi yksin ratkaista liikkumattomuuden haasteita. Siihen tarvitaan kumppaneita ja vaikuttamista kuntiin.

– Teidän ja monen muun toimijan intressi on, että mahdollisimman moni suomalainen liikkuu ja saa hyvinvointia. Tässä kannattaa etsiä kumppanuuksia, ja uskon, että uuden järjestön kautta tällaisia asiakeskeisiä klustereita myös syntyy.

Puheenvuorossaan Japisson halusi purkaa raja-aitoja ja ”osaoptimointia” eli oman organisaation edun tuijottamista. Saman teeman hän nosti esiin Turun strategiapäivän aloituspuheenvuorossaan:

– Jäsenyysajattelu on vanhanaikaista, tarvitsemme kumppanuutta!

 

Teksti Heidi Hölsömäki

 

Lisätietoa: Uuden liikuntajärjestön strategiapäivä suorana nettilähetyksenä

Teemu Japissonin blogikirjoitus: Isojen ratkaisujen viikonloppu

SoveLin jäsenjärjestöt