Liikuntahankkeisiin voi tutustua nyt yhdellä nettisivulla

16.10.2012

Liikuntahankkeet.fi -palvelu on uusi Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) ylläpitämä ja jatkuvasti päivitettävä liikunnan hankkeiden ja hyvien käytäntöjen verkkopalvelu. Palvelu on syntynyt opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana.

Hankkeiden ja hyvien käytäntöjen rekisteriin on koottu tietoa toteutetuista ja käynnissä olevista liikunnan kehittämishankkeista sekä linkkejä esimerkiksi hankkeiden loppuraportteihin. Rekisterissä on tietoa 2000-luvun opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista keskeisistä liikunnan valtakunnallisista, aluetason kuin paikallistason kehittämishankkeista. Mukana ovat myös SoveLin Virveli-hankkeen ja Liikunta sopii jokaiselle -koulutushankkeen kuvaukset.

Rekisteriin kerätään jatkossa tietoa myös erilaisista liikunnan hyvistä käytännöistä, jotka ovat syntyneet joko kehittämishankkeissa tai perustoiminnassa. Hyvien käytäntöjen rekisteri avataan LTS:n kotisivujen mukaan loppuvuodesta 2012.

 

Hankkeiden merkitys liikunnassa kasvanut


Hankkeet ovat noussut aiempaa merkittävämmäksi tavaksi kehittää ja toteuttaa liikuntaa. Saku Rikala kirjoittaa LTS:n sivuilla, että liikunnan kehittämishankkeiden tuet ovat lähes tuplaantuneet vuoden 2007 reilusta 7 miljoonasta eurosta vuoden 2011 noin 12 miljoonaan euroon. Jos mukaan otetaan Sportti työllistää -hanke (2010–2011), nousee vuosittainen summa jo yli 15 miljoonaan euroon. Valtion liikunnan kokonaisbudjetti oli vuonna 2011 yhteensä 144 miljoonaa euroa.

Myös soveltavassa liikunnassa hankerahoituksen osuus on kasvanut enemmän kuin liikunnan perusavustukset. Esimerkiksi SoveLin ja sen jäsenjärjestöjen yhteenlasketut liikunnan perusavustukset ovat kasvaneet viidessä vuodessa 80 000 eurolla kokonaissumman ollessa tänä vuonna 545 000 euroa. Samaan aikaan niiden terveysliikunnan hankeavustukset ovat kasvaneet 194 000 eurolla kokonaissumman noustessa 254 500 euroon. Vuoden 2011 lopussa aikuisväestön terveysliikuntahankkeiden rahoitus oli kaikkiaan 3,5 miljoonaa euroa.

Teksti Heidi Hölsömäki

Lue lisää määrärahojen kehityksestä Saku Rikalan artikkelista: http://lts.fi/liikunnan-maararahoja-yha-enemman-hankkeisiin

Tutustu palveluun osoitteessa: liikuntahankkeet.fi