Sydänliitto: Vertaistukea tarvitaan kaikkialla maailmassa

26.9.2012

Lähes sata osallistui viime vuonna Maailman Sydänpäivän sydän- ja polkuretkelle Värtsilässä. Hyväkuntoisimmat patikoivat viiden kilometrin reitin, joka kulki valtakunnan itärajan piikkilanka-aidan vieritse ja Jänisjoen yli.
Kuva: Erkki Jormanainen
Lähes sata osallistui viime vuonna Maailman Sydänpäivän sydän- ja polkuretkelle Värtsilässä. Hyväkuntoisimmat patikoivat viiden kilometrin reitin, joka kulki valtakunnan itärajan piikkilanka-aidan vieritse ja Jänisjoen yli. Kuva: Erkki Jormanainen
Maailman sydänpäivän kansainvälinen tunnus.
Maailman sydänpäivän kansainvälinen tunnus.

Maailman Sydänpäivää vietetään 29.9. Tänä vuonna sydänjärjestöt maailmanlaajuisesti nostavat esiin lasten ja äitien sydänterveyden. Teemana on yksi maailma, yksi koti, yksi sydän (One World, One Home, One Heart). Sydänyhdistykset Suomessa järjestävät Maailman Sydänpäivänä retkiä, liikuntahetkiä, rastiratoja ja muuta mielenkiintoista toimintaa ympäri maata.

Sydän- ja verisuonisairaudet vaativat 17,3 miljoonan ihmisen hengen maailmassa joka vuosi. Tämä on noin 13,4 miljoonaa ihmishenkeä enemmän, kuin malaria, HIV/AIDS ja tuberkuloosi vievät yhteensä. Joka kolmas nainen maailmassa kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Vuosittain syntyy miljoona synnynnäistä sydänvikaa sairastavaa lasta.

Sydänterveyden parantumiseen on viime vuosikymmeninä vaikuttanut hoidon ja lääkkeiden kehittyminen. Edelleen suuri osa sairastumisesta voitaisiin ehkäistä terveellisemmillä arkipäiväisillä valinnoilla. Suomessa terveyden kannalta parempiin valintoihin ohjaa Sydänmerkki niin kaupassa kuin ravintoloissakin.

Terveelliset valinnat ovat erityisen tärkeitä jo sairastuneille. Liikuntaa ei ole vain juoksulenkki tai tanssitunti: pihapelit lasten kanssa, kotitöiden tekeminen ja portaiden valitseminen ovat yhtä hyödyllisiä.

Fyysinen terveyden lisäksi on tärkeää huolehtia myös psyykkisestä hyvinvoinnista. Suomen Sydänliitto on maailman toinen ja Euroopan ensimmäinen sydänjärjestö. Tässä yhteisössä sairastuneet ja heidän omaisensa saavat tukea vertaisiltaan. Vertaistuen ohella yhdistyksissä voi osallistua muuhun monipuoliseen toimintaan jumpparyhmistä vaikuttamistyöhön – tai vain yhdessäoloon. Meillä kaikilla on vain yksi sydän, mutta siitä voi huolehtia yhdessä!

Sydäntyötä Suomessa tuet osallistumalla Euro sydämestä -keräykseen kohdatessaan yhdistyksen lipaskerääjän tai osoitteessa www.eurosydamesta.fi

Teksti ja lisätietoa: Cecilia Bergström
cecilia.bergstrom(at)sydanliitto.fi tai puh. 050 3855 811