Duodecim: Jooga kuntouttaa aivohalvauspotilaita

9.8.2012

Aivohalvauspotilaille räätälöity ryhmäjooga voi parantaa potilaiden motoristen taitojen ja tasapainon palautumista, tuore tutkimus osoittaa. Jooga auttaa vaikka sen aloittaisi vasta puolen vuoden päästä sairastumisesta.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleina, sillä aivohalvauspotilaiden kuntoutus ja luonnollinen kuntoutuminen usein loppuvat puolen vuoden tai vuoden sisällä sairastumisesta. Ryhmäjoogan avulla parantuminen kuitenkin jatkui vielä yli vuoden kuluttuakin.

Osana tutkimusta 47 aivohalvauspotilasta ohjattiin satunnaisesti joko kahteen joogaryhmään tai vertailuryhmään, joka jatkoi tavallista aivohalvaushoitoa. Joogaryhmät kokoontuivat kahdesti viikossa kahdeksan kuukauden ajan, ja toisen ryhmän jäsenet saivat myös rentoutuskasetin kotiinsa omien harjoitusten tueksi. Kummassakin ryhmässä tehtiin varsinaisten joogaliikkeiden lisäksi rentoutusharjoituksia ja meditoitiin.

Tutkimuksen päättyessä joogaryhmiin osallistuneiden tasapaino oli parantunut huomattavasti enemmän kuin verrokkien, mikä myös kohensi potilaiden itseluottamusta ja he rohkaistuivat liikkumaan aktiivisemmin.

Havaittu muutos oli suurempi kuin monissa aiemmissa kuntoutustutkimuksissa. Jooga, hengitysharjoitteet ja meditointi saattavatkin tutkijoiden mukaan olla erityisen sopivia aivohalvauspotilaiden kuntoutukseen, koska ne voivat vaikuttaa useammille toiminnan alueille kuin pelkät fyysiset harjoitukset.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Stroke-lehdessä. Tutkimuksen pienuuden vuoksi havainnot on hyvä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012)
http://stroke.ahajournals.org/