Sydäntautiin sairastuneiden riskitekijöiden hoito ontuu

5.6.2012

Selvitykset ovat osoittaneet, että suurimmassa riskissä olevien ja jo sairastuneiden riskitekijöiden hoidossa on suuria puutteita. Esimerkiksi vain joka kolmas sairastunut liikkuu riittävästi.

Euroopan kardiologiseuran (ESC) ja muiden eurooppalaisten sydänjärjestöjen yhteistyönä laaditut sydän- ja verisuonitautien ehkäisysuositukset on julkaistu alan kongressissa Dublinissa 4. toukokuuta. Ensimmäiset suositukset ilmestyivät vuonna 1994. Nyt julkaistiin suositusten viides, ajanmukaistettu versio.

Terveyttä edistävät elintavat ja ohjearvot ovat ennallaan: tupakoimattomuus, vähintään puoli tuntia liikuntaa viitenä päivänä viikossa, terveellinen ruoka, normaalipaino, verenpaine alle 140/90 mmHg, kokonaiskolesteroliarvo alle 5 mmol/l, normaali sokeriaineenvaihdunta ja liiallisen stressin välttäminen.

Selvitykset ovat osoittaneet, että suurimmassa riskissä olevien ja jo sairastuneiden riskitekijöiden hoidossa on suuria puutteita. Sepelvaltimotautia sairastavista tupakoitsijoista vain puolet lopettaa polttamisen. Sairastuneista joka kolmas liikkuu riittävästi, joka viides on normaalipainoinen, puolet saavuttaa verenpaineen ja kolesterolin suositusrajat.

Lähde: Sydänliitto