Intensiivinen liikunta saattaa pienentää psoriaasin riskiä

28.5.2012

Aktiivisesti juoksua tai muuta intensiivistä liikuntaa harrastavat näyttäisivät sairastuvan psoriaasi-ihosairauteen muita harvemmin. Mahdollisesti liikunnan tulehdusta vähentävät vaikutukset selittävät yhteyden, yhdysvaltalaistutkijat arvelevat.

Heidän tutkimuksensa perusteella psoriaasiin sairastuvat harvemmin naiset, jotka harrastavat juoksua tai muuta intensiivistä aerobista liikuntaa noin puolitoista tuntia viikoittain. Pyöräily, hölkkääminen, uiminen, tennis ja muut vaihtelevalla rasitustasolla tehtävät harrastukset eivät tässä tutkimuksessa vähentäneet psoriaasiriskiä, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, että pelkän liikunnan sijaan tärkeää on miten rankkaa liikunta on. Kyseisiä liikuntamuotoja harrastetaan hyvin eri intensiteeteillä.

Tutkimus julkaistiin Archives of Dermatology -lehdessä ja perustuu suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yli 86 000 terveen naisen seurantatiedoista. Vuosien 1991 ja 2001 välillä hieman yli tuhat naista sairastui psoriaasiin.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, voisi aerobinen liikunta pienentää etenkin riskiryhmäläisten psoriaasiriskiä. Psoriaasi kehittyy tavallista useammin henkilöille, joiden vanhemmista toinen tai kummatkin sairastavat sitä.

Psoriaasia sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelissä tauti voi aiheuttaa mm. arkuutta ja aamujäykkyyttä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Dermatology 2012;DOI:10.1001/archdermatol.2012.943
http://archderm.jamanetwork.com/journal.aspx