Vähäinen ulkoilu saattaa lisätä lasten likinäköisyyttä

15.5.2012

Lasten likinäköisyys on yleistynyt Aasiassa. Itä-Aasian suurkaupungeissa jopa 80–90 prosenttia koululaisista on likinäköisiä oppivelvollisuuden päättyessä, Lancet-lehdessä julkaistu selvitys osoittaa. Likinäköisyys on todennäköisesti yleistynyt koulunkäynnin lisääntymisen ja ulkoilun vähentymisen seurauksena, asiantuntijat arvelevat.

Likinäköisyys on kasvussa myös muualla, muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta kehitys on paljon maltillisempaa kuin esimerkiksi Kiinassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Singaporessa.

Pitkään likinäköisyyden uskottiin olevan suurelta osin perinnöllistä, mutta uusimmat tutkimukset viittaavat ympäristötekijöiden merkitykseen. Esimerkiksi Singaporessa sama kehitys havaitaan kiinalais-, intialais- ja maan alkuperäisväestössä, mikä viittaa yhteisiin ulkoisiin riskitekijöihin perintötekijöiden sijaan. Tutkijoiden mukaan tällaisia riskitekijöitä voivat olla mm. kova opiskelu, kirjojen lukeminen lähietäisyydeltä sekä vähäinen ulkoilu.

Osalla nuorista likinäköisyys on niin vaikea, että se voi pahimmillaan johtaa sokeutumiseen. Jo pelkästään tämän vuoksi likinäköisyyden kasvu pitäisi saada pysähtymään, tutkijat kirjoittavat. Vaikka kehitys saataisiin nyt kuriin, Itä-Aasian aikuisväestö tulee olemaan erittäin altis vakavalle likinäköisyydelle jopa seuraavien sadan vuoden ajan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;379:1739–1748)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60272-4/abstract