Liikunta lievittää pitkäaikaissairaan masennusta

6.2.2012

Sydäntauteja ja muita pitkäaikaisia sairauksia potevien kannattaisi liikkua mahdollisimman paljon, yhdysvaltalaistutkijat suosittavat. Heidän tulostensa perusteella liikunta voi paitsi lievittää sairauden oireita, myös vähentää masennusta, joka hyvin usein liittyy kroonisiin sairauksiin.

Tutkijat selvittivät asiaa analysoimalla uudelleen jopa 90 aihetta käsitellyttä tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut yli 10 000 vähän liikkuvaa potilasta. Potilaat potivat monia kroonisia sairauksia kuten sydäntauteja, syöpää, keuhkotauteja, fibromyalgiaa tai hermostollisia sairauksia. Osana tutkimuksia heidät ohjattiin liikkumaan viikoittain.

Analyysi osoitti, että liikunnan lisääminen vähensi masennusoireita varsinkin potilailla, joiden masennusoireet olivat lieviä tai kohtalaisia tutkimuksen alkaessa. Mieliala kohosi etenkin, jos liikunta vähensi myös potilaan kroonisen sairauden oireita.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä masennus, fyysinen passiivisuus ja pitkäaikaissairaudet kulkevat usein käsi kädessä. Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012; 172:101-111)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/172/2/101