Likkojen Lenkin lyhyille reiteille osallistui yli 1000 naista

2.12.2011

Paras Puku -kisa tuo väriä ja pilkettä tapahtumiin. Kuva on viime kesän Jyväskylän-tapahtumasta.
Paras Puku -kisa tuo väriä ja pilkettä tapahtumiin. Kuva on viime kesän Jyväskylän-tapahtumasta.
Oulun pitkällä reitillä lenkkeiltiin myös käsipyörillä kelaten.
Oulun pitkällä reitillä lenkkeiltiin myös käsipyörillä kelaten.

Likkojen Lenkki on naisten viihteellinen kuntoliikuntatapahtuma, joka on kehittänyt tapahtumiensa saavutettavuutta onnistuneesti.

Likkojen Lenkki haluaa tavoittaa kaikki naiset kehittämällä tapahtumien saavutettavuutta. Vuonna 2011 Likkojen Lenkki järjestettiin ensimmäistä kertaa kolmessa kaupungissa: Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Tapahtumien lyhyille reiteille osallistui yli 1000 eri tavoin liikkuvaa naista, kun viime vuonna Tampereen 2,2 kilometrin reitille osallistui 500 naista.

Likkojen Lenkki on tehnyt vuodesta 2008 lähtien työtä tapahtuman saavutettavuuden parantamiseksi. Tavoitteena on mahdollistaa se, ettei kenenkään naisen tai tytön tarvitse jäädä pois kaikille naisille suunnatusta tapahtumasta käytännön järjestelyjen tai avustajan puutteen vuoksi.

Onnistuneista toimista palvella kaikkia osallistujia kertoi se, että Tampereen tapahtuman lyhyelle reitille osallistui 600 likkaa ja reitin varrella oli tapahtumanjärjestäjän toimesta lähes 30 yleisavustajaa. Jyväskylässä 2 300 osallistujan joukossa oli noin 250 likkaa saavutettavuuden eteen tehtyjen toimien ansiosta ja Oulussa 300 kokonaisosallistujamäärän ollessa huikeat 2 600. Kaikkiaan tapahtumiin osallistuneet noin 16 000 likkaa todistavat, että lenkin tunnelma on vertaansa vailla.

Järjestelyissä on otettu huomioon ihmiset, jotka tarvitsevat tukea esimerkiksi liikkumisessa. Olemme parantaneet rakennetun ympäristön esteettömyyttä ja kommunikaation ulottuvuuksia. Alueelle on rakennettu ramppeja ja tapahtumassa voivat asioida helposti sekä viittomakieliset että selkokieltä tarvitsevat osallistujat. Avustajat pääsevät mukaan maksutta.

Lenkkivaihtoehtoja on kaksi, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon – lenkin voi juosta, sauvakävellä tai kävellä, oman kuntonsa mukaan. Lisäksi tapahtumapaikalla on mahdollisuus tutustua Tapahtumatorin tarjontaan ja kuunnella huippuartistien keikkoja sekä nauttia muusta monipuolisesta ohjelmasta.

Järjestelyjen toteuttamisessa kaikille soveltuvaksi tänä vuonna oli tärkeää yhteistyö muiden muassa OmaPolku ry:n, Jyväskylän kaupungin erityisliikunnan ja Oulun Invalidien Yhdistyksen kanssa.

Palautetta on tullut varsinkin lyhyiden reittien helppoudesta. Luonnollisesti toisille osallistujille reitti on haasteellisempi kuin toisille, mutta esimerkiksi Oulussa myös pidempi lenkki soveltui pyörätuolilla kelaaville osallistujille, kun taas Tampereen lyhyt reitti tuntui joistakin likoista helpolta ja toisille sen meneminen taas oli varsinainen voimanponnistus. Ensi vuonna tulemme kiinnittämään huomiota entistäkin enemmän reitin kuvailuun ennakkoon, jotta vääriltä odotuksilta vältyttäisiin ja esimerkiksi sähköpyörätuolilla liikkuvat osallistujat voisivat jopa valita pitemmän reitin.

Teksti: Kirsi Mustalahti

 

Likkojen Lenkin esteettömyys pähkinänkuoressa:

 • esteettömät maksuttomat pysäköintipaikat
 • esteettömät wc:t
 • esteetön katsomoalue
 • huolto/taukoteltta tapahtumakentällä
 • info-pisteessä tapahtuman aikataulu pistekirjoituksella ja selkokielellä
 • viittomakielinen palvelu (info-piste, esteetön ruokalinjasto, reitin taukopiste)
 • info-pisteen jalkautuminen tapahtumakentälle
 • konserttitulkkaukset viittomakielelle
 • avustajat mukaan maksutta
 • kevyempi reittivaihtoehto
 • lyhyen reitin taukopisteellä WC:t ja reitin varrella levähdyspaikkoja
 • tapahtumajärjestäjän puolesta avustajia lyhyen reitin varrella
 • verkkosivuilla osallistumisohjeet selkokielellä ja viittomakielellä
 • verkkosivuilla reittikuvaukset

 

Vuonna 2012 lenkkeillään taas kolmessa kaupungissa:

Jyväskylä 12.5.2012 - Hippoksen pesäpallostadion

Tampere 19.5.2012 - Pyynikin urheilukenttä

Oulu 18.8.2012 - Raatin stadion

 

Ilmoittautuminen alkaa 2.1.2012 verkkosivuilla: www.likkojenlenkki.fi

Jos osallistut avustajasi kanssa ilmoittaudu sähköpostiin: esteeton@likkojenlenkki.fi

Lisätietoja: Likkojen Lenkki, Kirsi Mustalahti, 050 3661264, kirsi.mustalahti@likkojenlenkki.fi