Puhelinterapia ja liikunta helpottavat fibromyalgiaa

30.11.2011

Fibromyalgiaa tai muita laaja-alaisia kiputiloja potevat voivat saada lievitystä tilaansa puhelinterapian ja liikunnan avulla. Hyödyt näkyvät jo 6-9 kuukauden kuluessa, uusi tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa puolen vuoden mittaisesta puhelinterapiasta sai mielestään suuren avun noin kolmannes potilaista, vaikka varsinaiset kivut eivät helpottaneet. Liikunta auttoi suurin piirtein yhtä monia ja liikunnan ja puhelinterapian yhdistelmä vielä useampia. Verrokeista, joita hoidettiin halki tutkimuksen samoin kuin normaalistikin, vain joka kolmastoista sai yhtä suuren avun.

Laaja-alaiset kiputilat ovat hyvin hankalia hoidettavia, sillä niiden alkuperä on usein epäselvä ja oireet vaikeahoitoisia. Liikunnan ja kognitiivisen terapian on aiemminkin havaittu auttavan osalla potilaista, mutta puhelinterapiaa koskeva tulos on uusi.

Fibromyalgiaa sairastava kokee jatkuvia kipuja eri puolilla kehoa sekä mm. uniongelmia, väsymystä ja uupumusta. Todennäköisesti oireilu johtuu keskushermoston häiriöstä, mutta tarkkaa syytä ei tiedetä. Fibromyalgiaa sairastaa 2-4 ihmistä sadasta. Suurin osa potilaista on naisia.

Tutkimukseen osallistui 442 laaja-alaisia kipuja ja muita oireita potevaa noin viisikymppistä miestä ja naista. Osana tutkimusta heidät arvottiin puoleksi vuodeksi kognitiiviseen puhelinterapiaan, opastettuun liikuntaan tai vertailuryhmään. Osallistujat arvioivat oireitaan tutkimuksen alussa sekä 6 ja 9 kuukautta myöhemmin. Terapiassa potilaita opastettiin auttamaan itseään muuttamalla ajattelu- ja toimintatapojaan.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;DOI:doi:10.1001/archinternmed.2011.555)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2011.555