Ilman avustajaa moni jäisi kotiin

15.11.2011

Kaisa Karvonen avustaa turkulaista pyörätuolirugbyjoukkuetta. 
Kannen kuva: Mari Männistö
Kaisa Karvonen avustaa turkulaista pyörätuolirugbyjoukkuetta. Kannen kuva: Mari Männistö

Vapaaehtoiset ja ammattiavustajat mahdollistavat pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten liikunnan harrastamista. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa toimivan Avustajakeskuksen listoilla on noin 500 aktiivista vapaaehtoisavustajaa. Vaikeavammaisten ihmisten vapaa-ajan avun takaa vammaispalvelulaki.

Soveli-lehdessä 2/2011 on laaja Mari Vehmasen artikkelikokonaisuus avustamisesta. Turkulainen pyörätuolirugby-joukkue kertoo siinä avustajakokemuksistaan ja aivohalvauksesta kuntoutuva kajaanilainen Reko Hotti liikuntaharrastustensa onnistumisesta henkilökohtaisen avustajan tuella. 

Yksi lehden tehtävä on tukea kansanterveys- ja vammaisyhdistyksiä liikunnan toteuttamisessa. Lehden jutuissa kannustetaankin paikallisyhdistyksiä hakemaan KKI- ja seuratukea liikuntatoimintansa kehittämiseen sekä tulemaan mukaan liikuntakoulutuksiin. Uusien aineistojen esittelyt ja tutkimuspalsta tarjoavat tietoa liikunnan tueksi.

SoveLin jäsenjärjestöjen 1 126 paikallisyhdistyksessä toteutetaan jo varsin monipuolista liikuntatoimintaa. Esimerkiksi Rovaniemen Reumayhdistyksen liikuntavastaava Kaisa Mattila ja Erityislasten Omaiset ELOn tuore liikuntavastaava Pirjo Pantsar kertovat lehdessä kokemuksistaan, CP-yhdistysten väki kilpailee boccian 25-vuotisjuhlaturnauksessa Lappeenrannassa ja imatralaisen AVH-yhdistyksen liikuntavastaava Pentti Tiainen kertoo kehittelemästään kalastustuolista.

Moni ihminen saa liikuntakipinän kuntoutuksesta – onhan liikunta lääkettä ja suoranainen välttämättömyys monissa sairauksissa tai vammoissa. Tämänkertaisessa lehdessä esitellään Joensuun ja Lempäälän mallit. Kummassakin kaupungissa on kehitetty ammattilaisten ja kolmannen sektorin yhteistyötä niin, että kuntoutujan polku liikkujaksi onnistuisi.

Uusista liikunta-alan päättäjistä esittelyssä ovat urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki sekä erityisliikunnan jaoston puheenjohtaja Sari Virta.

Teksti Heidi Hölsömäki 

 

Lue verkossa:

Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää Soveli-lehteä voi lukea maksutta verkossa osoitteessa issuu.com/soveli tai ladata pdf:n lehden kotisivulta.

SoveLin 6 kertaa vuodessa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen SoveLi-infon voi tilata maksutta sähköpostiin ilmoittamalla osoitteen: toimitus ( at ) soveli.fi