Liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto Kari Uotilalle

7.11.2011

Kari Uotila palkittiin tasa-arvon edistämisestä. Kuva: Ismo Alhoniemi
Kari Uotila palkittiin tasa-arvon edistämisestä. Kuva: Ismo Alhoniemi

Tämän vuoden liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto on myönnetty kansanedustaja Kari Uotilalle. Palkinto on suuruudeltaan 4000 euroa, ja sen jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki perjantaina 4.11.2011 Helsingissä.

Seitsemännentoista kerran jaettu Piikkarit-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain myöntämä tunnustus sukupuolten välisestä tasa-arvotyöstä liikunnassa. Palkinto myönnetään liikunnan tasa-arvotyötä tekeville hankkeille, yhteisöille, tapahtumille tai yksityishenkilöille. Esityksen palkinnon saajasta opetus- ja kulttuurimininisteriölle tekee Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kokoama Piikkarit-palkintolautakunta.

Palkintolautakunta perustelee, että Kari Uotila on edistänyt kaikissa liikunnan ja urheilun luottamustoimissaan vaikuttaessaan niin sukupuolten välistä tasa-arvoa kuin myös yhdenvertaisuutta laajemminkin. Uotilan aktiivisen toiminnan tuloksena esimerkiksi TUL:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä on kehitetty liiton tasa-arvovaliokunnassa, jonka puheenjohtajana Uotila toimii. Valiokunta toteutti TUL:n tasa-arvokartoituksen ja seurakentän tutkimuksen, joiden pohjalta TUL:n liittokokous hyväksyi keväällä 2010 TUL:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman. Ohjelman  toimenpiteitä jalkautetaan vuosittaisissa toimintasuunnitelmissa ja ohjelman onnistumisia arvioidaan liittokokouksessa 2013.

Lajipuolella Kari Uotila on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa erityisesti jalkapallon parissa. Uotilan aloitteesta Suomen Palloliitto on sitoutunut kasvattamaan naisten määrän toiminnan kaikilla tasoilla vuoteen 2015 mennessä vähintään samalle tasolle kuin naisten määrä on harrastajista (25 % v. 2010). Suomen Palloliitto hyväksyi Kari Uotilan aloitteesta liittokokouksessa 2009 niin sanotun Kouvolan julistuksen, joka asettaa tavoitteet liiton tasa-arvotyölle. Julistuksen vaikutukset ovat näkyneet liittotasolla esimerkiksi SPL:n valtuustossa, jossa naisia on yli 30 prosenttia.

Lähde ja lisätietoa: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteet