Liikuntakeskus Pajulahti suuntaa resurssejaan soveltavaan liikuntaan

7.10.2011

Miesten maalipallomaajoukkue osallistui Pajulahti Games -tapahtumaan. Joukkueen fysiikkavalmentajana toimii lokakuun alussa aloittanut vammaisurheiluvalmentaja Kevin Collet. Kuva: Erkki Hämäläinen
Miesten maalipallomaajoukkue osallistui Pajulahti Games -tapahtumaan. Joukkueen fysiikkavalmentajana toimii lokakuun alussa aloittanut vammaisurheiluvalmentaja Kevin Collet. Kuva: Erkki Hämäläinen

Liikuntakeskus Pajulahden opetusministeriölle tekemässä järjestäytymishakemuksessa soveltava liikunta on kirjattu yhdeksi toiminnan merkittävistä painopistealueista. Pajulahden kannalta linjaus tarkoittaa entistäkin monipuolisempaa kurssitarjontaa sekä riittävien resurssien ja osaamisen varmistamista soveltavan liikunnan asiakasryhmien sekä vammaisurheilijoiden tarpeisiin.

Liikuntakeskus Pajulahden rehtori Lasse Mikkelsson sanoo soveltavan liikunnan linjauksen olevan pitkän prosessin tulos.
– Jo vuosikymmeniä jatkunut soveltavan liikunnan painotus liikunnanohjaajien opetuksessa, valtakunnan laajuisesti ainutlaatuinen Valkku-koulutus sekä nyt käynnissä oleva soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskushanke ovat muovanneet Pajulahtea hiljalleen soveltavan liikunnan tarpeisiin sopivaksi. Uuden, hallituksemme hyväksymän strategisen linjauksen myötä aiomme vahvistaa soveltavan liikunnan opetus- että valmennusresursseja sekä kehittää edelleen tilojemme esteettömyyttä, Mikkelsson kertoo.


Kohti tasa-arvoisempaa liikuntakulttuuria

 

– Pajulahti on kotimaisessa urheiluopistokentässä soveltavan liikunnan edelläkävijä. Opetuksessa on perehdytty erityisryhmien tarpeisiin jo Sinikka Tuomisen ajoista, 1960-luvulta lähtien. On huikean hienoa ja rohkeaa, että urheiluopisto, joita ei ole yleensä mielletty soveltavan liikunnan palveluja tarjoavaksi paikaksi, päättää profiloitua sellaiseksi, Pajulahden soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskuksen projektipäällikkö Osku Kuutamo iloitsee.
Hän sanoo, että Pajulahden tekemä linjaus vaatii ennakkoluulottomuutta, joka vie omalta osaltaan koko yhteiskuntaa lähemmäs tasa-arvoisempaa liikuntakulttuuria.
– Pajulahden tavoitteena on monipuolistaa entisestään liikunta- ja vapaa-ajan kurssitarjontaa sekä suunnata voimavaroja vammaisurheilijoiden harjoitteluedellytysten kohentamiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on testausasemallemme hankittu käsipyöräergometri, jonka avulla pääsemme tekemään lähitulevaisuudessa pyörätuolia käyttäville vammaisurheilijoille maksimaalisen hapenoton testejä.


Perinteet velvoittavat


Osku Kuutamon mukaan Pajulahden soveltavan liikunnan toimintaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä VAU:n, Sovelin ja Paralympiakomitean kanssa. Lajeista Pajulahdessa painottuvat mm. maalipallo, uinti ja tennis.
 
– Koska suuri osa tiloistamme soveltuu vammaisille liikunnan harrastajille, voi Pajulahdessa järjestää lähes minkä tahansa liikuntalajin koulutus-, valmennus- tai kurssitoimintaa. Esimerkiksi viime viikolla VAU järjesti pyörätuolitanssikurssin, joka oli kovasti osanottajien mieleen, Osku Kuutamo kertoo.
 
Soveltava liikunta SoveLi ry:n ts. toiminnanjohtaja Reetta Kettunen pitää tärkeänä, että myös urheiluopistot lähtevät mukaan tärkeään asiaan, soveltavan liikunnan resurssien kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen.
– Monet tärkeät asiat kehittyvät parhaiten yhteistyöllä. Pajulahdella on pitkät perinteet soveltavasta liikunnasta sekä puitteet, jotka palvelevat hyvin vammaisia ja vammattomia kävijöitä. Olemme mielellämme mukana kehittämässä Pajulahdesta entistäkin parempaa soveltavan liikunnan osaajaa.

 

VAU keskittää toimintaansa Pajulahteen

 
Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n toiminnanjohtajan Riikka Juntusen mukaan Pajulahdessa parhaillaan käynnissä oleva soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskushanke on tuonut vammaisurheiluun lisää toimintavälineitä ja -mahdollisuuksia.
 
– Koemme myönteisenä myös opiskelijoiden osallistumisen tapahtumiin - tällaisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki. Me saamme innostuneita opiskelijoita lisätyövoimana mukaan erilaisiin Pajulahdessa järjestettäviin tapahtumiin ja opiskelijat pääsevät mukaan työelämälähtöisiin projekteihin. Pajulahti on panostanut paljon kehittämistyöhön mm. esteettömyyden ja saavutettavuuden lisäämiseksi. Se on VAU:lle tärkeää ja uskomme sen palvelevan myös muita käyttäjiä.
 
Juntunen sanoo Pajulahden ja VAU:n yhteistyön olevan jo varsin mittavaa. Vammaisurheilun valmentajan palkkaaminen Pajulahden, VAU:n ja Paralympiakomitean kolmikantasopimuksella tiivistää yhteistyötä kilpaurheilussa  entisestään. Ranskassa syntynyt ja liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2004 valmistunut Kevin Collet aloitti lokakuun alussa työt vammaisurheilun valmentajana. Liikkeelle lähdetään maalipallosta, jossa sekä miesten että naisten joukkueet ovat jo varmistaneet maapaikan Lontoon paralympialaisiin.
 
Teksti Taru Schroderus


Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus

 

  • Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osittain rahoittama, kolmivuotinen projekti (2009 - 2012).
  • Projektin aikana perustetaan Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus Liikuntakeskus Pajulahteen yhteistyössä Nastolan Kunnan, Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan, Haaga- Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen osaston ja Suomen Urheilu-opiston kanssa.
  • Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus -hankkeen tavoitteena on lisätä liikunta- ja vapaa-aikapalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä kehittämällä uusia käyttäjälähtöisiä toimintamalleja ja palvelukonsepteja.
  • Tärkeä osa liikunnan saavutettavuutta ovat kaikille sopivat liikuntapaikat ja liikunnassa tarvittavat välineet.
  • Hankkeen kohderyhmänä ovat sekä palveluja tarjoavat oppilaitokset, kunnat, yritykset ja kolmas sektori, että yksittäiset liikkujat.
  • Lisätietoa: http://www.pajulahti.com/vapaa-aika/soveltava-liikunta