Vastaisku vaivoille -luentokiertue kannustaa pitämään huolta liikuntaelinten kunnosta

6.9.2011


Vaivaako selkäkipu, nivelrikko tai osteoporoosi? Erilaiset kolotukset, jäykkyydet ja vihlaisut ovat etenkin iän karttuessa yhä yleisempiä. Kipu on kuitenkin aina myös elimistön varoitusviesti: kivun aiheuttaja on syytä tunnistaa ja hoitaa pois mahdollisimman nopeasti, jotta työ- ja toimintakyky sekä itsenäinen elämä voisivat jatkua mahdollisimman pitkään.

Viisi tuki- ja liikuntaelinjärjestöä, Huoltoliitto ry, Suomen Nivelyhdistys ry, Suomen Osteoporoosiliitto ry, Suomen Selkäliitto ry ja Suomen Tule ry järjestävät yhteistyössä valtakunnallisen Vastaisku vaivoille -luentokiertueen.

Tarkoituksena on herättää ihmiset huolehtimaan liikuntaelintensä kunnosta, ennaltaehkäisemään vaivoja ja tarttumaan ripeästi jo ilmenneiden ongelmien hoitamiseen. Luennoilla käsitellään etenkin nivelongelmien, niska-, hartia- ja selkävaivojen sekä osteoporoosin tunnistamista, syitä, ennaltaehkäisyä ja itsehoitoa. Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua luentojen yhteydessä paikallisten yhdistysten tarjoamaan vertaistukeen ja muuhun toimintaan.

Kaikille avoimia yleisöluentoja järjestetään 16 paikkakunnalla ympäri maata syksyn 2011 aikana. Luentokiertueen toteuttamisen mahdollistaa RAY:n tuki.

Ehkäise, tunnista ja hoida ajoissa

Tuki- ja liikuntaelinten (tule) oireet ja sairaudet sekä niiden aiheuttama heikentynyt toimintakyky ovat eräs kansanterveytemme suurista ongelmista. Eri asteisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ilmenee joka kuukausi joka kolmannella suomalaisella aikuisella eli noin 1,7 miljoonalla henkilöllä. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus (tules).

Tule-sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy lääkärissä käyntiin ja eniten työstä poissaoloja aiheuttava sairausryhmä. Ne ovat myös toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Yhteiskunnalle ne maksavat kaikkiaan yli 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Tule-sairaudet ovat siis kallis, ja väestön yhä ikääntyessä myös kasvava kansanterveysongelma. Niiden vähentämiseksi voidaan kuitenkin tehdä paljon. Vastaisku vaivoille -luennot opastavat, mitä jokainen itse voi tehdä oman tule-kuntonsa ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

Syksyn 2011 luennot

Jokaisella luentopaikkakunnalla pidetään kaksi luentoa: päiväluento vanhusten palvelukeskuksessa tai vastaavassa ja iltaluento suurelle yleisölle. Syksyn luento-ohjelma löytyy osoitteesta www.vastaiskuvaivoille.fi

Syksyn luentokiertue käynnistyy Itä-Suomessa seuraavasti:

Lappeenranta ke 7.9. klo 13-15 ja 18-20 Monari, Pormestarinkatu 10 B

Iisalmi 14.9. klo 13-15 ja 18-20 Iisalmen kulttuurikeskus, Eino Säisä -sali, Kirkkopuistonkatu 9

Varkaus 28.9. klo 13-15 Pääkirkon srk-sali, Savontie 1 ja klo 18-20 Warkaus-Sali, Kauppatori 4

Lisätietoja koko kiertueesta:
Suomen Tule ry:n pääsihteeri, emeritusprofessori Ilkka Vuori, p. 040 867 7707, ilkkavuori@kolumbus.fi

 

Lisätietoa ja eri paikkakuntien luennot: www.vastaiskuvaivoille.fi