Ylipainoiset ja liikuntaa kaihtavat alttiimpia selkä- ja niskakivulle

8.8.2011

Norjalaistutkijoiden mukaan pitkäaikaiset alaselkä- ja niska-hartiaseudun kivut ovat yleisempiä liikuntaa vieroksuvilla ja ylipainoisilla.

Tulos ilmenee tutkimuksesta, jossa 30 000 mieheltä ja naiselta selvitettiin liikunnan, painon ja pitkäaikaisten tuki- ja liikuntaelinten kipujen yhteyttä. Osallistujien liikuntaharrastuksia ja painoa kartoitettiin tutkimuksen alussa ja pitkäaikaista alaselkä- ja niska-hartiaseudun kipua 11 vuotta myöhemmin. Seurannan alussa tutkittavat eivät raportoineet fyysisistä vaivoista tai kivuista.

Tuloksista paljastui, että liikuntaa harrastavien riski kärsiä selkä- ja niska-hartiaseudun kivuista oli liikuntaa vieroksuvia pienempi. Myös ylipainoisten miesten ja naisten todettiin kärsivän kroonisesta alaselkä- ja niska-hartiakivuista 20 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoisten. Liikunnan harrastaminen yhden tai useamman tunnin ajan viikossa kompensoi kuitenkin hiukan ylipainon haittavaikutuksia.

Tutkimuksen puutteena oli, että osallistujien liikkumista ja painoa kartoitettiin vain seurannan alussa. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että yleisiä alaselkä- ja niska-hartiaseudun kipuja saattaisi olla mahdollista välttää säännöllisen liikunnan avulla.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;174: 267-273)
http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/174/3/267?etoc

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.