Sovellettu karate - soveltavaa liikuntaa erityistä tukea tarvitseville henkilöille

13.6.2019

Kuva: Lahden Karate
Kuva: Lahden Karate

Sovellettu karate on soveltavaa liikuntaa (erityisliikunta, Adapted Physical Activity). Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityistä tuen tarvetta esimerkiksi liikkumisessa, ymmärryksessä, puheen tuottamisessa, aistien toiminnassa, suureen ryhmään sopeutumisessa tai tarvitsee jostain syystä enemmän aikaa asioiden oppimiseen. Vamma tai sairaus ei saa olla esteenä liikuntaharrastukselle, sillä jokaisella tulee olla oikeus osallistua liikuntaan läpi elämän, kun tarvittavista tukitoimista on huolehdittu.

Ensimmäiset sovelletun karaten keltaiset vyöt on suoritettu Lahdessa ja Tapanilan Erällä. Lahden Karate ry ja Tapanilan Erä Karate ry aloittivat syksyllä ensimmäisinä sovelletun karaten ryhmät. Harjoittelukausi huipentui keväällä keltaisen vyön suorittamiseen! Historiallisesti ensimmäisenä keltaisen vyön sovelletussa karatessa suoritti Lahdessa neljä karatekaa ja Tapanilan Erällä viisi karatekaa.

Sovelletun karaten edistäminen jatkuu myös liitossa, sillä Suomen Karateliitto ja Judoliitto järjestävät ensimmäistä kertaa yhteistyössä Sovelletun karaten ja judon ohjaajakoulutuksen 8.-10.11.2019 Nummelassa. 

Tapanilan Erä Karate on saanut myös keväällä OKM:n seuratoiminnan kehittämistukea 10 000 € sovelletun karaten toiminnan kehittämiseen omassa seurassaan. Tavoitteena on yhteistyössä Tapanilan Erän karaten ja Lahden Karaten kanssa järjestää ja edistää syksyn aikana sovelletun karaten kilpailutoimintaa Suomessa.

 

Lisätietoja:

Lahden Karate
Hanna Saario
p.040 664 6126
hannasaario1@gmail.com
 
Tapanilan Erä Karate
Maija Laaksonen
p.040 543 7733
maija.laaksonen@gmail.com

Suomen karateliitto edustaa suomalaisia karateseuroja yli tyylisuuntarajojen. Liitossa on tällä hetkellä yli sata jäsenseuraa.

Karateliiton tarkoitus on "edistää ja kehittää karatea ja muita samantapaisia kamppailulajeja Suomessa ja toimia näiden kamppailulajien yhdistysten valtakunnallisena keskusjärjestönä kilpa-, kunto-, nuoriso-, ja muussa kamppailulajeihin liittyvässä toiminnassa."

Suomen karateliitto edustaa suomalaista karatea maailmanlaajuisissa karaten katto-organisaatioissa kuten Maailman karateliitto (WKF) ja Euroopan karateliitto (EKF).