D-vitamiinin vähyys liittyy huonoon kävelykykyyn

19.5.2011

D-vitamiinia liian vähän saavat seitsemänkymppiset saattavat kaatua muita herkemmin ja siten myös altistua luunmurtumille. Tähän viittaa tuore tutkimus, jossa D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 411 terveeltä seitsemänkymppiseltä mieheltä ja naiselta.

Kun pitoisuuksia verrattiin kävelytestien tuloksiin, heikoimmin menestyivät ne, joiden veressä oli vähiten D-vitamiinia. D-vitamiinin puutoksesta kärsivien askelet olivat hyvin eripituisia, mikä kuvaa epävarmaa kävelyä ja mahdollisesti ennakoi kaatumisia.

D-vitamiinin vähyys on aiemminkin yhdistetty kaatumisriskiin, mutta välttämättä yhteys ei johdu juuri D-vitamiinista. D-vitamiinin puutos on yleistä esimerkiksi iäkkäillä, jotka eivät juuri ulkoile, joten vitamiinin vähyys voi olla yhtä hyvin seuraus huonosta liikuntakyvystä kuin sen aiheuttaja. Aihetta pitääkin selvittää lisää ennen kuin yhteyden suunta selviää.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2011;76:1617-1622)
http://www.neurology.org/content/76/19/1617.abstract

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.