Jaloittelu vähentää sohvaperunan terveysriskejä

28.3.2011

Fyysisesti passiivinen elämä on useissa tutkimuksissa havaittu epäterveelliseksi. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan haitat saattavat kuitenkin riippua siitä löhöileekö sohvalla koko illan, vai pätkivätkö muut askareet paikallaan oloa.

Havainnot perustuvat vajaan viidentuhannen aikuisen terveystietoihin, jotka suhteutettiin askelmittareilla arvioituun fyysiseen aktiivisuuteen. Askelmittareita kannettiin viikon ajan.

Tulokset osoittivat, että päivän aikana vähän liikkuvat olivat muita todennäköisemmin vyötäröltään lihavia, heidän kolesterolitasonsa olivat epäedullisemmat sekä sokeriaineenvaihdunta heikommalla tolalla kuin fyysisesti aktiivisten. Myös tulehdustiloista kertovan CRP-merkkiaineen pitoisuus oli heillä suurempi.

Tarkempi analyysi kuitenkin paljasti, että jos päivän passiiviset tuokiot eivät venyneet, vaan vuorottelivat aktiivisempien hetkien kanssa, erityisesti vyötärölihavuutta ja CRP:tä koskevat yhteydet heikkenivät. Nämä kaikki todettiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin liikuntaharrastuksiin viittaavat aktiivisuuspiikit.

Australialaisten tuloksiin ovat voineet vaikuttaa monet muutkin seikat kuin edellä mainitut, mutta samanlaisia havaintoja on tehty myös aiemmin. Yhdessä ne viittaavat siihen, että fyysisesti aktiivinen arkielämä ilman varsinaisia liikuntaharrastuksia voi monilla pienentää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;32:590-597)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/32/5/590.abstract


Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.