Perheen apu tehostaa aivohalvauspotilaan toipumista

8.3.2011

Liikunnalla on tärkeä merkitys aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa. Uudessa tutkimuksessa saatiin hyviä tuloksia siitä, että potilaat tekivät tavanomaisen kuntoutuksen lisäksi kotona perheenjäsenten avustamina jalkaliikkeitä.

Aivohalvauspotilas toipuu paremmin, jos hänen perheensä osallistuu kuntoutukseen. Osallistuminen helpottaa myös perheenjäsenten elämää, tuore irlantilaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen julkaisi Stroke-lehti, ja siihen osallistui 40 aivohalvauspotilasta, joista puolet kuntoutettiin tavallisten käytäntöjen mukaisesti. Toinen puolisko teki lisäksi perheenjäsenten avustamina jalkaliikkeitä 35 minuuttia päivittäin kahdeksan viikon ajan. Liikkeet pystyi tekemään vuoteen ääressä sairaalassa ja kotona.

Perheensä avustamat toipuivat selvästi reippaammin, mikä näkyi muun muassa tasapainon ja motoristen taitojen palautumisena. Selkein vaikutus oli kuitenkin kävelykykyyn, jota mitattiin kuuden minuutin kävelytestillä. Kolmen kuukauden seurannan aikana verrokkiryhmäläisten kävelymatkat pitenivät 47 metriä, kun perheryhmäläiset kävelivät keskimäärin 164 metriä pitemmän matkan kuin tutkimuksen alussa.

Potilaiden lisäksi myös muu perhe hyötyi kuntoutukseen osallistumisesta, sillä monet perheenjäsenet kokivat taakkansa ja huoliensa vähentyvän, kun he saivat itse osallistua läheisensä hoitoon ja kuntoutukseen.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaismiestä ja -naista.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(Stroke 2011;42: 68-686)
http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/42/3/681

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.