Esteetöntä golfia nuorille -hanke etsii kokeilijoita

24.10.2018Uusi hanke edistää vammaisten nuorten terveyttä ja tasa-arvoa golfin avulla. Hankkeeseen etsitään nyt innokkaita käyttäjiä testaamaan Paragolfer-sähköpyörätuolia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoittama Esteetöntä golfia nuorille -hanke aktivoi nuoria vammaisia golfin pelaamiseen Paragolferin avulla. Paragolferi on sähköpyörätuoli, joka nostaa pelaajan pystyasentoon mahdollistaen liikuntarajoitteisten ja muiden toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden golfin pelaamisen.

Esteetöntä golfia nuorille on Tampereen ammattikorkeakoulun ja Suomen HCP Golf ry:n yhteishanke. Lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Suomen Golfliitto, Respecta, golfkentät (esim. Hirsala, Vierumäki) sekä eri vammais- ja potilasjärjestöt. Aiempaa kokemusta golfin pelaamisesta ei tarvitse olla, vaan hankkeen toimintaan lähteviä tulee opastamaan golfammattilainen.

Golfin pelaamisella ja harrastamisella on monia psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia hyötyjä ja etuja. Vaikka golf vaikuttaa yksilölajilta, on siinä erittäin paljon yhteisöllisyyttä. Se tarjoaa liikunnan positiivisten vaikutusten lisäksi mahdollisuudet löytää mielekäs toimintaympäristö. Hanke kohdistuu nuoriin ja liikuntarajoitteisiin, joiden hyvinvointia ja osallisuutta voidaan parantaa golfin avulla.
 

Mahdollisuus opastettuun kokeiluun 


Hankkeen käyttöön on hankittu paragolferi, jota on jo esitelty Suomessa muiden muassa erityisgolfkiertueen (E-Tour 2018) Vaasan osakilpailussa Respecta Finnish Disable Open Vaasa Golfissa ja Soveltavan liikunnan päivillä. Hankkeen tulevista tapahtumista tiedotetaan eri medioiden välityksellä.

Jos kiinnostuit hankkeesta ja olet halukas kokeilemaan golfia ammattilaisen opastuksella keväällä ja/tai kesällä 2019 ota yhteyttä meihin. Tarvitsimme noin 6–8 innokasta käyttäjää paragolferille, jotta saisimme kokemuksia sen hyödyistä ja tuomista elämyksistä. Hankkeessa tullaan käyttämään mittaristoa, jolla voidaan selvittää golfkuntoutuksen vaikutuksia yksilön vointiin.

 

Lisätietoja:

Jarmo Perttunen, yliopettaja, Tampereen ammattikorkeakoulu, puh. 050 560 3157, jarmo.perttunen@tamk.fi

Veijo Notkola, professori, Suomen HCP Golf Ry, puh. 040 509 4182, veijo.notkola@gmail.com

Piia Tarnanen, projektikoordinaattori, Tampereen ammattikorkeakoulu puh. 040 664 6640, piia.tarnanen@tamk.fi

 

Kuvat: Jarmo Perttunen ja Piia Tarnanen
 

Lisätietoa
 

HCP-golf-yhdistys