Puistogolf – uusi koukuttava tapa viettää aikaa

4.10.2018

Aleksi Valta ja Janne Haarala
Aleksi Valta ja Janne Haarala

Mitä tapahtuu, kun kaksi tarmonpesää lähtee yhdessä ideoimaan suurista suunnitelmista käytännön tekoja? Rakkaudesta golfiin, liikunnalliseen elämäntapaan ja luontoon syntyi puistogolf.

Puisto täyttyy puheensorinasta ja naurusta. Muovimailoja heiluu, sähly- ja tennispalloja lentää erilaisissa kaarissa kohti pieniä maaleja. Muutama ihminen kävelee paljain jaloin ruohikolla lojuvaa narua pitkin. Vähän taempana tasapainoillaan parin isomman pallon kera. Rentous valtaa mielen, kesä ja puistogolf ovat vihdoinkin täällä.

Lähdimme ottamaan selvää, mistä tässä uudessa liikuntalajissa on oikein kysymys. Golfin sääntökirja ja pukeutumissäännöt vaikuttavat ainakin väistyneen rennomman menon tieltä. Kysyimme Suomen Golfliiton seurapalvelupäällikkö Aleksi Vallalta ja Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haaralalta, mitä jokaisen olisi hyvä tietää tästä uudesta koukuttavasta tavasta viettää aikaa ulkoilmassa.

– Puistogolf madaltaa toivottavasti kynnystä tutustua golfiin, sillä sen avulla saa lajin perusajatuksesta kiinni, Aleksi Valta pohjustaa.     

– Puistogolf kun sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille, eikä se vaadi yhtä paljoa aikaa kuin varsinainen golf. Puistogolf on myös yksi Draivia kouluun! –ohjelman pelimuodoista.

– Hengitysterveydelle luonnon helmassa liikkuminen on hyvästä. Tässä lajissa kilpaileminen ja hyvät yksilösuoritukset eivät ole itsetarkoitus, vaan jutun juoni löytyy lämminhenkisestä yhdessäolosta, jossa samalla tulee liikutuksi, Janne Haarala täydentää.

 

Puistogolfmaila sopii joka käteen

 

Puistogolfissa pohjataitoja ei tarvita. Sählyn ja kroketin harrastajat voivat saada siinä vähän etulyöntiasemaa, sillä lajeissa on vähän samankaltaisia piirteitä. Mailalla lyönnin taidot säilyvät monella lihasmuistissa, vaikka mailan ja pallon koostumus vähän vaihtuisikin. Puistogolfin oppii jokainen, sillä kyse on voiman ja perustekniikan tasapainottamisesta.

Puistogolfailla voi periaatteessa melkein missä vaan isommilla piha-alueilla, urheilukentillä tai vaikkapa kesämökin pihassa. Erilaisia ratoja voi laittaa oman tunnelman mukaan muutamia, joten kilometrien sijaan tässä lajissa voidaan kerätä kymmeniä metrejä. Tunnissa ehtii pienellä porukalla käydä lävitse jo monta pientä väylää tai yhden väylän useampaan kertaan.

 

Yhteisöllisyyttä vaalimassa

 

Paljon puhutaan siitä, että eri-ikäisten pitäisi viettää enemmän aikaa yhdessä. Puistogolf onkin mitä mainioin ratkaisu esimerkiksi koko perheen yhdessäoloon vauvasta vaariin, vinkkaavat Aleksi Valta ja Janne Haarala. Jokainen voi osallistua omien voimiensa mukaan, leppoisasti höntsäillen tai sitten vähän enemmän kilpailuhenkisesti vaikka joukkueittain pisteitä keräten.

Niinpä, pisteet ja tasoitukset tuntuvat olevan olennainen osa golfinpeluuta.

– Ei kuitenkaan tässä, korjaa Aleksi Valta.

– Puistogolfissa pistelaskun voi unohtaa tai sitten voi laskea lyöntien määrän koko pelistä tai pelata vain yhdestä väylästä kerrallaan. Tässä säännöt voi muokata mieleisikseen peli kerrallaan.

Golfliitto järjestää lajin kokeilumahdollisuuksia erilaisissa kesätapahtumissa ympäri Suomea. Katso lisätiedot tapahtumakalenterista verkosta www.golf.fi Jos puistogolf-kärpänen puraisee, samalta verkkosivustolta on mahdollista myös ostaa välinepakkauksia omaan harrastuskäyttöön.

Hengitysliitto ja Suomen Golfliitto tekevät yhteistyötä 2018−2019 hankkeessa, joka tekee puistogolfia tunnetuksi erityisesti nuorille ja opiskelijoille sekä kannustaa heitä liikunnalliseen elämäntapaan.

– Yhteistyössä saamme aikaan enemmän, Valta toteaa ja Haarala nyökkää vahvistukseksi. Tässä hankkeessa voittavat kaikki!

Teksti ja kuvat: Hanna Salminen

 

Juttu on julkaistu alun perin Hengitys-lehdessä 2/2018.

Hengitysliitto on yksi SoveLin 20 jäsenjärjestöstä